fbpx

2koalicijesda

Predstavnici SDA očekuju da partije koje budu činile vlast na nivou BiH budu partneri i u Republici Srpskoj, saznaje Srpskainfo.

Najveća politička partija iz Federacije BiH učestvovala je u konsultacijama za sastav nove vlade Srpske te se spekulisalo da bi mogli da dobiju jedno ministarstvo, dok bi SNSD onda mogao da računa na poslanika SDA Adila Osmanovića u Predstavničkom domu BiH, koji bi bio deseti glas iz Republike Srpske.

– Ova stranka je dobila mjesta potpredsjednika u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS. Preko tih funkcija može da afirmiše svoje politike u Srpskoj, ali ukoliko se postigne dogovor SNSD, SDA i HDZ na nivou BiH, očekujemo da onda budemo dio koalicije i u Srpskoj – kažu naši sagovornici iz SDA.

Ističu i da bi se u tom slučaju mogla dati garancija da Bošnjaci u Vijeću naroda neće pokretati vitalni nacionalni interes na skoro svaki zakon koji izglasa Narodna skupština RS, ali i da se počnu pregovori o promjeni Ustava RS. Naime, u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda izabrano je 7 delegata iz SDA, dok je jedan iz SNSD. U Klubu Hrvata većinu ima HDZ BiH.

Međutim, zahvaljujući glasovima poslanika iz SDA u Klubu „Zajedno za BiH“ u Dom naroda BiH izglasana su četiri delegata iz SNSD, što su u SDP ocijenili „da je SDA ovim potezom SNSD isporučila Parlament BiH i zaustavila NATO put“.

Lider PDP Branislav Borenović izjavio je da su poslanici SDA zaslužni za to što u Domu naroda nije izabran počasni predsjednik ove partije Mladen Ivanić, a Damiru Mašiću (SDP) “nije jasno” da je u ovaj dom izabrana Dušanka Majkić iz SNSD umjesto Ivanića.

– Predstavnici iz SDP su sa određenim ljudima iz SNSD odlazili na razgovore u Palatu Republike pokušavajući napraviti neki proevropski blok, čak su i neke kadrove bliske SNSD promovisali kao svoje. Izašli su na izbore sa tom platformom i potpuno su poraženi od SDA zbog čega razumijem njihovu frustaciju, kada je u pitanju RS – kaže Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

Navodi da je politika SDP doživjela potpuni debakl, jer nemaju svog predstavnika u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS.

– Dobili smo povjerenje građana i zastupaćemo njihove interese, a ne ideje SDP ili nekih bliskih toj partiji poput PDP. Vodićemo više brige o našem narodu nego da se uhljebe neki kadrovi PDP, koji ništa nisu značajno uradili u proteklom mandatu, koji su dobili i glasovima Bošnjaka – kaže Ramić.

Šef Kluba SNSD u NS RS Igor Žunić ističe da je ova stranka imala četiri liste za delegate u Domu naroda i da je prvi put uspjela da jedna partija izbori toliko delegata u jednom od domova. Kaže da je glasanje bilo tajno, ali da se za to trebalo izboriti jer su sve partije lobirale za glasove poslanika.

– Jedini gubitnik je PDP, zato što nisu uspjeli da svog počasnog predsjednika izaberu u Dom naroda. Vodili su razgovore sa svim partijama kako bi obezbijedili još glasova pored svojih devet, pa sada Borenović daje neka smiješna objašnjenja – kaže Žunić.

On ističe da je Borenović u problemu jer treba da objasni Ivaniću zašto nije prošao, a to mu je obećao, iako je znao da je to sa devet glasova nemoguće.

“Nema dogovora sa SDA”

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da ova stranka ni s kim ne vodi razgovore o koalicionoj saradnji na nivou BiH, odnosno da je to već završila sa HDZ BiH. Dodao je da nije razgovarao s predstavnicima SDA ili SDP.

– Imate situaciju da SDP govori da ima nekih 15 poslanika i da blok SDA i HDZ imaju 14. Sa naših devet i jedna i druga grupacija može da konstituiše Predstavnički dom BiH, odnosno Kolegijum – rekao je Dodik.

Poručio je da nema nikakvog usmenog i pismenog dogovora sa SDA.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4