fbpx

1koncesije

Narodna skupština Republike Srpske nedavno je po hitnoj proceduri usvojila izmjene Zakona o koncesijama. Opozicija upozorava da je to bio samo pokušaj legalizovanja onoga što je još 2016. godine započeo resorni ministar Petar Đokić - da se umjesto u budžet, milioni maraka sliju u džepove favorizovanih privatnih koncesionara. 

Izmjenama pravilnika o koncesionim naknandama u režiji ministra Petra Đokića iz 2016 godine, budžet Republike Srpske je oštećen za osam miliona konvertibilnih maraka, tvrdi opozicija, a Đokić je sve uradio kako bi pogodovao firmi EFT, koja je vlasnik Termoelektrane Stanari.

Poslanik Adam Šukalo tvrdi da je Đokić ranije drastično smanjio i naknadu za upotrebu prirodnih resursa za proizvodnju struje. Šukalo kaže da je tako Republika Srpska takođe oštećena. 

U međuvremenu je policija Republike Srpske pokrenula istragu protiv Đokića zbog izmjene pravilnika. 

Opozicija upozorava da  istražne radnje traju predugo.

"Nakon otvaranja istrage o ovoj aferi,  u Narodnoj skupštini su po hitnom postupku usvojene izmjene zakona o koncesijama. To je sve urađeno u pokušaju legalizacije štete koju je Đokić napravio izmjenama pravilnika", smatra Šukalo.

Resorni ministar na telefonske pozive BN televizije nije odgovarao. 

Ranije je u Narodnoj skupštini demantovao optužbe da se radi o pogodovanju EFT-u i pljački budžeta Srpske.

Saga oko koncesionih naknada počela je 2016. godine, kada je resorni ministar Petar Đokić izmijenio pravilnik o visini koncesionih naknada u oblasti energetike i rudarstva, čime je određenim koncesionarima, prvenstveno EFT Stanari, omogućio besplatnu eksploataciju uglja.

(BN televizija)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5