fbpx

promocijaY

„Jugoslavija u istorijskoj perspektivi“ je projekat koji je dugo trajao i okupio stručnjake iz svih država bivše Jugoslavije.

Autor: Impuls

U okviru promocije istorijskog zbornika “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi”, u organizaciji Foruma ZFD u Bosni i Hercegovini, neformalnoj asocijaciji ALKa iz Banjaluke, Doma Bosanske Krajine u Banjaluci te banjalučkog Impulsportala koji je i medijski partner, održana je sinoć u Banjaluci, javna debata kojoj su prisustvovali i neki od stvaraoca pomenutog zbornika.

Istoričarka Latinka Perović koja je predvodila uređivački odbor ovog zbornika, Sonja Biserko koja je sa Helsinškim odborom za ljudska prava Srbije izdavač i koordinator projekta, hrvatski istoričar i takođe autor na projektu Hrvoje Klasić, bosanskohercegovački istoričar Boro Bronza, sa Univerziteta u Banjaluci, i kulturolog iz Banjaluke Srđan Šušnica, kao moderator debate.

„Jugoslavija u istorijskoj perspektivi“ je projekat koji je dugo trajao i okupio stručnjake iz svih država bivše Jugoslavije.

Kroz razgovor učesnika, a i publike, pokušalo se odgovoriti na pitanja kako polemisati o Jugoslaviji, kako čitati istoriju Jugoslavije, kako je interpretirati a ne zapasti u nacionalizam. Poimanje Jugoslavije poslije njenog raspada je uglavnom zloupotrebljavano, ovom knjigom se pokušava prikazati sveobuhvatno viđenje obje Jugoslavije bez koga se ne može razumjeti ni njena dva raspada ni obnova.

Predstavnica Helsinškog odbora iz Beograda, Sonja Biserko, je navela kako je knjiga pokušaj da zemlje nastale na prostoru Jugoslavije daju svoj odgovor na raspad Jugoslavije, te da knjiga bude okvir za mlade generacije, kritičko razmišljanje i šta je Jugoslavija zapravo bila.

Knjiga je podijeljena u tri dijela, politička isotrija Jugoslavije, društvena istorija i kako se danas gleda na Jugoslaviju u njenim bivšim državama.

Prije Banjaluke, predstavljanje knjige je održano u Beogradu, Sarajevu, Prištini i Zagrebu.

Isotičar Hrvoje Klasić, takođe jedan od autora knjige, poručio je kako je današnjem društvu potreban dijalog, te da prošlost ne možemo promijeniti ali da možemo učiti iz nje.

Istoričarka Latinka Perović naglasila je da knjiga „Jugoslavija u istorijskoj perspektivi“ ukazuje na različite istorije i različite uzorke kraja Jugoslavije, te je navela da ova knjiga nije kapitalna u smislu naučnog izdanja ali da je bitna za racionalno posmatranje istorije Jugoslavije.

Online publikaciju u pdf formatu možete preuzeti OVDJE.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5