fbpx

3toplana nova

Dug „Toplane“ od 80 miliona i dalje čeka da bude izmiren, od obećanja Vlade da će otplatiti trećinu nema još ništa, a pozitivnih vijesti nema ni iz nove Eko-toplane, saznaje „EuroBlic“.

Kada je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, kako je i sam rekao, predložio “ludu ideju” da gradi novu Eko-toplanu na drvnu sječku, koja će bolje grijati građane i pomoći staroj Toplani da „ozdravi“, dobio je podršku. Ideju su gotovo svi podržali, a stizala su i obećanja za pomoć.

Prvi je u pomoć uskočio kabinet predsjednika Republike Srpske. Kako je ranije najavljeno, Vlada Republike Srpske preuzela je dug “Toplane” od 29 miliona KM prema preduzeću “Optima”, što je trećina od ukupnog dugovanja “Toplane” prema drugima.

Potvrdio je ovo i sam Milorad Dodik, predsjednik Srpske nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke, Igorom Radojičićem u martu.

Međutim, i nakon silnih intervencija da se umanji dug banjalučke Toplane od oko 80 miliona KM, cifra se do danas nije pomjerila na dole, a grijanje u gradu i dalje je katastrofalno.

Koliko ovo preduzeće tačno duguje, juče nije znao da precizira ni direktor Mićo Milovanović. On nije potvrdio ni da je Vlada preuzela na sebe dato obećanje.

– Imate naše finansijske izvještaje tu su svi podaci, detalje ne znam, ako se dug i nešto smanjio to je beznačajno – rekao je Milovanović.

Veliki teret na sebe preuzela je zato Gradska uprava, koja će narednih deset godina vraćati novac potrošen za mazut u prethodnoj deceniji. Grad je ove godine učestvovao u reprogramima svojih ranijih garancija.

– Grad je garant za značajna sredstva i već iduće godine očekujemo da ćemo nositi oko 4,5 miliona KM otplate dugova stare Toplane. Otplata po garancijama potrajaće oko deset godina što će znatno opteretiti budžet Grada, ali, od toga se ne moze pobjeći, jer je Grad godinama davao garancije Toplani pred komercijalnim bankama i sad to dospijeva. Maksimum koji smo mogli je reprogram na duži vremenski rok – precizirao je za “EuroBlic” gradonačelnik Igor Radojičić.

Glavobolje zbog stare Toplane nisu popustile, a brigu Banjalučanima već pravi i nova Eko-toplana. Građani sa zebnjom očekuju informaciju kada će Toplana na drvnu sječku konačno preuzeti grijanje, hoće li to biti 31. decembra kako je ranije bilo najavljeno, u ovoj firmi nam juče nisu mogli potvrditi.

Kratko su rekli da ne mogu davati nikakve informacije, jer rukovodstvo preduzeća nije u Banjaluci.

Građani odustali

Na gradskom grijanju samo je 20.000 Banjalučana, što je tek deset odsto stanovnika, dok su ostali mahom isključeni i griju se na druge načine.

– Čije mi dugove vraćamo i kome plaćamo hladne radijatore pitam se stalno, jer nema smisla da plaćam punu cijenu za polutople radijatore. Znam da se ljudi mahom skidaju sa gradskog grijanja, a i ja ću uskoro, jer ne vjerujem ni da novo preduzeće može bolje. Da su mogli spasili bi staro, ne bi pravili još jedno i davali toliko milione – kaže ogorčena Banjalučanka, Borka Kojić.

Podsjećamo da je za novu Eko-toplanu Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila kredit Gradu u iznosu od 16,5 miliona KM.

(EuroBlic) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5