akt04 01a

U Banjaluci u petak 15. decembra 2017. godine s početkom u 18,00 časova održaće se zanimljiv događaj sa, za ovaj grad, nesvakidašnjim panelistima. Javna debata i promocija istorijskog zbornika "Jugoslavija u historijskoj perspektivi" održaće se u sali Piano bara u Hotelu Bosna, na kojoj će gosti banjalučanima predstaviti ovaj možda i najvažniji regionalni istorijski projekat nakon disolucije druge Jugoslavije.
 
Autor: Impuls
 
O samom projektu i svom učešću u njemu govoriće:
 
Istoričarka Latinka Perović koja je predvodila uređivački odbor ovog projekta 
 
Sonja Biserko koja je sa Helsinškim odborom za ljudska prava Srbije izdavač i koordinator projekta
 
Bosansko-hercegovački istoričar i jedan od autora na projektu Husnija Kamberović
 
Hrvatski istoričar i također autor na projektu Hrvoje Klasić
 
Bosansko-hercegovački istoričar Boro Bronza, sa Univerziteta u Banjaluci
 
Moderator Srđan Šušnica, kulturolog iz Banjaluke
 
Projekat kojeg želimo predstaviti banjalučkoj i široj bosanskokrajiškoj publici polazi od dve komplementarne premise. Kao prvo, da će duboki razdori koje su za sobom ostavili ratovi devedesetih opstajati na putu pomirenja i normalizacije odnosa nekadašnjih "jugoslovenskih" naroda sve dok istorijska istina bude zamagljivana, zloupotrebljavana i manipulisana. I drugo, naučnici iz bivših jugoslovenskih republika, koji se rukovode istorijskim činjenicama, a ne politički motivisanom i mahom dominantnim pristupima jugoslovenskoj istoriografiji, spremni su da se udruže u prvom regionalnom naučnom poduhvatu interpretacije istorije Jugoslavije – od nastanka nakon Prvog svjetskog rata, preko perioda socijalističke Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata, sve do krvavog raspada.
 
Organizatori ove javne debate i promocije su Forum ZFD u Bosni i Hercegovini, neformalna asocijacija ALKa iz Banjaluke, Dom Bosanske Krajine u Banjaluci te banjalučki Impulsportal koji je i medijski partner i pokrovitelj debate i promocije.

Veselimo se vašem učešću! 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 86.7%
Ne - 9.2%
Nemam stav - 4.1%

Ukupno glasova: 459
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3