fbpx

Deklaracija o polnoj jednakosti u evropskoj kinematografiji, kojom se poziva na usvajanje politika koje bi doprinele ukidanju polne nejednakosti u audio-vizuelnoj industriji u Evropi, usvojena je na konferenciji održanoj u okviru 21. Sarajevo Film Festivala (SFF) .

bioskop

Deklaracija o polnoj jednakosti u evropskoj kinematografiji, kojom se poziva na usvajanje politika koje bi doprinele ukidanju polne nejednakosti u audio-vizuelnoj industriji u Evropi, usvojena je na konferenciji održanoj u okviru 21. Sarajevo Film Festivala (SFF), povodom predsedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Saveta Evrope.

Učesnici konferencije “Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje pola. Možemo li bolje?” usvojili su deklaraciju u kojoj se naglašava da “istinski demokratsko društvo mora u potpunosti i podjednako iskoristiti veštine, talenat i kreativnost i žena i muškaraca”, prenosi SeeCult.

Savet Evrope se poziva da ohrabri zemlje članice da sprovedu politike kojima bi se smanjila polna neravnopravnost u evropskoj audio-vizuelnoj industriji.

U deklaraciji je predloženo da se posredstvom fonda Eurimaž (Eurimages) sprovodi niz mera, uključujući to da se zemlje članice ohrabre da prikupljaju relevantne statističke pokazatelje razvrstane po osnovu pola i da analiziraju uzroke marginalizacije žena; da se zemlje članice ohrabre da usvoje politike jednakosti čiji bi cilj bio da se ženama olakša pristup javnim finansijskim sredstvima.

Takođe se predlaže da se sačine mere koje bi imale za cilj da se osigura ravnopravna zastupljenost muškaraca i žena na ključnim pozicijama unutar audio-vizuelne industrije; da se poveća vidljivost ženskih filmskih umetnica; da se poveća nivo svesti o tom pitanju organizovanjem konferencija i izdavanjem studija za čije bi potrebe bile prikupljene i u kojima bi bile objavljene informacije o primerima najboljih praksi; da se ohrabre filmski stvaraoci da pokažu više senzibiliteta za bolju zastupljenost žena na ekranu.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo inostranih poslova BiH i SFF, a prisustvovali su joj predstavnici ministarstava kulture i filmskih fondova iz cele Evrope.

Konferenciju je otvorio ministar civilnih poslaova BiH Adil Osmanović, a učestvovali su predstavnici niza organizacija, uključujući predstavnike državnih filmskih fondova i Evropske ženske audio-vizuelne mreže, koji su govorili o relevantnim slučajevima i primerima najbolje prakse u svojim zemaljama.

Izvor: tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU