fbpx

Mladi mostarski ugostitelj otrgnuo je tradiciju od zaborava otvorivši neobičnu kavanu. U toj kavani bez Wi-Fi-ja gosti su 'osuđeni' na ugodan razgovor i druženje uz šoljicu dobre, tradicionalne kave.

kafa3

 Foto: DW

Piše: Vera Soldo

U svijetu žurbe, suvremenih tehnologija, užurbane komunikacije i česte površnosti, nepovratno se gube tradicijski običaji i sve teže pronalaze trenuci istinskog uživanja u druženju s obitelji i prijateljima. Jednu takvu izgubljenu tradiciju, tradiciju pripreme i ispijanja prave, domaće kave, uz ugodan i opuštajući razgovor, od zaborava je otrgnuo Mostarac Jasmin Elezović. Ovaj mladi poduzetnik, inače diplomirani komunikolog, u srcu starog grada u Mostaru, staru obiteljsku tradiciju ponudio je kao zanimljiv turistički doživljaj.

Nekada je njegov otac u Mostaru imao pržionicu kave iz koje se širio miris netom pržene kave. Jasmin je nedavno odlučio iz podruma izvući očev stari mlin za kavu i ponovno pokrenuti obiteljski posao.

kafa2

Potpuna usluga - Jasmin svojim gostima pomiješa i nalije kavu

Uz kavu i kratka poduka o njenim tajnama

Jasminova kavana postaje mjesto gdje svaki gost može izabrati vrstu kave, pogledati kako se ta kava melje i priprema - tradicionalno, u bakarnoj džezvi, uz obvezno posluženi rahat lokum, staru tursku slasticu. Uz to se svakako dobije i nekoliko minuta prave, znalačke poduke o kavi. Mjesto je to gdje se može i kupiti tek pržena i mljevena kava, rahat lokum i ručno izrađene džezve te fildžani.

Ovakav, nesvakidašnji pristup ugostitelja - da sjedne sa svojim gostima, promiješa 'kajmak' kave, ulije ju u fildžan i ponudi da kušate namočeni šećer, prava je novina pa čak i ugodno iznenađenje za inozemne turiste koje put nanese u Mostar.

kafa1

Očeva mašina za prženje kave ponovo radi

Kao da je vrijeme stalo

"Osim kave pripremljene na tradicionalan način i uz kratku priču o njenom značenju, naši gosti mogu popiti i domaće pripremljene sokove od šipka (nara) ili višnje. Želim da se moji gosti osjećaju ugodno, dobrodošlo, da osjete miris domaće kave i okus zdravog, domaćeg soka", kaže Jasmin.

U njegovoj 'Café de Alma', kava se prži na način kako je to činio i njegov otac prije četvrt stoljeća, a u maloj prostoriji sjaje se bakarne džezve i izrezbarene bakarne tacne koje plijene pažnju gostiju. Tek česti bljeskovi fotoaparata i smartphona gostiju vrate vas u sadašnjost.

kafa

Kava - crni užitak uz razgovor i druženje

"Kava ima svoju priču i pije se uz razgovor, polako i s uživanjem, bez brzine. To je svojevrsna pauza, ritual u naporom danu. Isključite se i, što je moguće više, uživate. Mnogi moji gosti prvi put su kod mene vidjeli zeleno zrno kave. Zapravo, želim stari, izumirući zanat prženja i pripreme kave približiti ljudima, pokazati im kako se to nekada radilo. Želim da uz moju kavu ljudi razgovaraju", pojašnjava ovaj mostarski ugostitelj.

Nema Wi-Fi-ja i neće ga biti

U ponudi Jasminove kavane nema Wi-Fi-ja. "Ne želim ovdje Wi-Fi. Želim da moji gosti ovdje piju kavu uz razgovor i smijeh, a ne da gledaju u mobitele i šute, skoro nikako ne komunicirajući međusobno. Ovdje sigurno nećete imati Wi-Fi i 'espresso'. Jok", odlučno tvrdi Jasmin, pripremajući kave tek pridošlim gostima iz Italije.

Zanimljivo ga je bilo promatrati kako servira rahat lokum i šećer, melje kavu za svoje goste, točno određenu mjeru stavlja u džezvu i prelijeva ju kipućom vodom, potom pušta da uzvrije tik do ruba džezve.

kafa4

Fotografiranje smartfonima da, ali Wi-Fi ne

"Vrlo zanimljivo. Ovo nigdje nismo vidjeli, a okus i miris kave je nevjerojatan, kao i ovog mekog bombona", pokušavajući izgovoriti 'rahat lokum', komentirao je za DW Francesco iz Napulja, snimajući Jasminovu priču o tajanstvenom crnom napitku. Francescu i njegovim prijateljima Mostar se našao na ovogodišnjoj turističkoj ruti, a priču o Jasminovoj kavi 'šerati' će prijateljima koji ovo nesvakidašnje iskustvo nisu doživjeli. Naravno, kada dođe u domet Wi-Fi-ja.

Foto: DW

Izvor: DW

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU