fbpx

873x400

Teško ćemo do dogovora da osiguramo ženama lakši pristup ulošcima i tamponima, kaže Cenić

Nema šanse da ćemo se u dogledno vrijeme dogovoriti da ženama omogućimo besplatne higijenske proizvode, kako je to ovih dana uradila Škotska. Kaže ovo za „Avaz“ ekonomska analitičarka Svetlana Cenić komentirajući odluku škotskog parlamenta da se na javnim mjestima ženama omogući pristup besplatnim higijenskim ulošcima i tamponima.

Biti žena u BiH, naglašava Cenić, nije lako, a ni jeftino. Troškovi su veliki, napominje, od garderobe, kozmetike, higijene.

Velika pomoć

Ženi se u našem društvu ne oprašta ako nije dotjerana, našminkana, ako ima višak kilograma. Često se diskredituju, padaju ili vrijeđaju upravo po osnovu izgleda. Muškarci nisu baš izloženi tome. Biti dotjerana i uredna žena košta. Ali kod nas nema niže stope PDV-a na higijenu, recimo. Da krenemo odatle, a nema šanse da bismo se složili o besplatnim proizvodima za žene – zaključuje Cenić.

Škotska odluka tako, naročito iz naše perspektive i borbe za opstanak i egzistenciju, izgleda baš važna. Žene će se složiti da bi to u ukupnim mjesečnim izdacima bila velika pomoć. Osim lakšeg pristupa higijenskim proizvodima, riječ je i o značajnoj uštedi i ekonomskom benefitu.

Iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH navode da se donošenje ovog zakona oslanja na evropske dokumente u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem žena i muškaraca.

- Ovakav zakon za žene bio bi i kod nas velika olakšica budući da higijenski proizvodi nisu luksuz, nego potreba. A ovim zakonom bi se dovelo do potpunije ravnopravnosti spolova - naveli su iz Agencije.

Ovakva odluka u Škotskoj, koju će, vjerovatno, slijediti i druge naprednije zemlje Evrope, donesena je nakon što je istraživanje pokazalo da čak jedna od 10 djevojčica pati od „menstrualnog siromaštva“. U prijevodu, nema mogućnosti kupovine higijenskih proizvoda.

Skupi proizvodi

Istraživanje u Škotskoj je pokazalo i da 15 posto djevojaka u dobi od 14 do 21 godine nije bilo u stanju plaćati higijenske proizvode, a 12 posto je koristilo proizvode koje su same napravile kod kuće i na taj način improvizirale.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, građani u našoj zemlji na higijenu izdvajaju 5,9 posto sredstava. Iako se radi o biološkim potrebama, žene mjesečno potroše u prosjeku najmanje 10 KM, što je godišnje oko 120 KM. Ma kako nevjerovatno zvučalo, neke žene ni toliko sebi ne mogu priuštiti.

  No, nisu to jedini izdaci koji ženama trebaju tokom „onih dana“. Mnoge se žale da isto toliko koštaju i tablete protiv bolova, neke izostaju i s posla, pa im se odbija od plaće.

Studentica M. C. iz Zavidovića, koja studira u Sarajevu, navodi da bi joj besplatna higijena dobrodošla.

- Od onoga što imam na raspolaganju za život svaki izdatak mi je prevelik. No, ne nadam se takvoj odluci kod nas – kazala je.

Hrvatska je prošle godine predložila smanjenje PDV-a na higijenske proizvode sa 25 na 5 posto. 

 avaz.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU