fbpx

IMG 20180214 131353 1024x768

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske planira nabavku radara i kamera u cilju bolje kontrole saobraćaja. To je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Za razliku od prethodnog pukušaja nabake radara i kamera kada je bilo planirano da bude nabavljeno stotinu kamera i radara ovaj put će nabavka biti realizovana, tako tvrdi Dragan Lukač, novcem iz budžeta Republike Srpske.

“Plan MUP-a je da u narednom periodu a nadam se u ovoj godini ili što prije je da uspijemo da pokrijemo čitavu Republiku Srpsku sa većim brojem nadzornih kamera po pitanju saobraćaja i evidentiranja prekršaja. Projekat koji ćemo isfinansirati iz sredstava Vlade i jedan veći broj mobilnih radara koji će biti širom Republike Srpske.”-rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Republika Srpska je u julu 2017. godine ušla u posao nabavke radara i kamera, stotinu komada, podsredstvom javno privatnog partnerstva koje je podrazumjevalo da privatni partneri Vlade odnosno ministarstva unutrašnjih poslova finansiraju nabavku kamera i radara i instaliraju čitav sistem a da narednih deset godina profit od naplate saobraćajnih kazni bude dijeljen između države i privatnih partnera.

Ovaj projekat je propao nakon što je u nekoliko navrata reagovao i Odbor NSRS za bezbjednost ali i upozorenja i od strane javnosti i opozicije da se krši nekoliko zakona jer je zakonom predviđeno da naplatu kazni i prekršaja može da vrši isključivo država.

U ministarstvu unutrašnjih poslova su 2017. godine zamislili, to je objašnjeno kroz javni poziv, da privatni partner uloži svoj novac u kupovinu 100 radara. U javnom pozivu je tada pisalo da je posao vrijedan 9,3 miliona maraka. Privatni partner je  imao obavezu da uspostavi kompletan sistem i odradi sav posao ali je privatni partner sa ministarstvom unutrašnjih poslova trebao da dijeli dobit od kazni koje zabilježe radari narednih deset godina. Nerealizovani posao tada je bio vrijedan nešto više od 9 miliona maraka a uloženo se privatnim partnerima ministarstva trebalo, prema nekim procjenama, vratiti za tri godine.

Vlada Republike Srpske u martu 2018. godine je donijela zaključak kojim obustavlja sve aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i kamera kroz javno-privatno partnerstvo.

Gerila info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU