fbpx

7tegeltija

Bolesno bh društvo može ozdraviti tek kad ozdravi pravosuđe.

 

Činjenica prva: od formiranja VSTV, prije 13 godina, niti jedan glavni javni tužilac u BiH nije završio svoj mandat. Kontraverze, skandali, smjene.

Zaključak: Ne radi se o incidentu, već o pravilu. Ovaj aktuelni (M.T.) dakle, nije izuzetak

Uzrok ili uzroci?

Politički patronat nad pravosuđem, odsustvo odgovornosti (krivičnopravnih sankcija) i moralna defektnost tužilaca. Nesretni spoj društvenih i individualnih faktora. Ovakvo stanje potvrđuje teorijski stav da u sistemu u kojem se ne primjenjuju zakonske kazne moral (p)ostaje prazna forma. U pravilu! Dakle, bez posljedica i za patrone i za njihove poslušnike u pravosuđu.

Činjenica druga: u optužnici Tužiteljstva KS protiv sutkinje (L.F.) piše da je nezakonito preknjiženo (što bi trebalo značiti sa jednog vlasnika na nekog drugog) 19 (i slovima devetnaest) nekretnina. U pravosuđu u BiH i nekretnine se mogu kretati nezakonito.

Tih 19 nekretnina vrijedno je nepunih osam miliona KM. Molim vas obratite pažnju na brojeve (devetnaest nekretnina i osam miliona KM). Obim na koji upozoravam nije stvar forme i pukog kvantiteta, već prelazak kvantiteta u (novi) kvalitet (po K. Marksu, ako se ko još sjeća Marksa). Taj novi (ne)kvalitet ovdje je ekstremna bahatost ljudi iz pravosuđa koji se igraju nekretninama i milionima kao da su pitanju žetoni u nekoj video igrici za djecu.

Ne jedna – dvije nekretnine, ne koja stotina KM… Mada je u uređenim društvima (u pravnoj državi) alarmantno kad se desi i jedan slučaj, bez obzira na vrijednost nekretnine, jer je u pitanju napad na sistem iznutra, napad iz podsistema koji je po ustavu zadužen da čuva zakonitost i pravnu sigurnost države i građana, te potencijalnih investitora izvana.

Zaključak: u našem slučaju sutkinje L.F. ne radi se o greški, već o praksi. To onda nije slabost sistema, već njegov kolaps. Ova tvrdnja (radikalna ocjena) postaje jasnija kad nastavimo čitati optužnicu protiv odsutne sutkinje L.F. Tamo piše: ¨U tome (znači u nezakonitim radnjama) su joj pomagali…¨ slušajte sad reprezentacije pravosudne i državne mafije…¨pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi¨. Sportskim jezikom, i igrači na terenu i rezerve i uprava…

Akademski govoreći u BiH je suspendovan oficijelni politički (u ovom slučaju pravosudni) sistem i umjesto njega instaliran neformalni, ali efikasni i naravno pogubni sistem, po ključnim principima mafije. Hobotnica koja je premrežila cijeli teritorij BiH, oba entiteta, distrikt Brčko, kantone, županije…

Posljedice trpe pripadnici svih konstitutivnih naroda, a možda više i prije njih oni Ostali.

Gore od navedenog je što ni posljednji slučaj (M.T. ili sutkinje L. F.) neće (daj Bože da se prevarim) promijeniti stanje u pravosuđu. Umjesto sistematske vanjske lustracije, promjene koncepta i modela VSTV, te prije svega procedura izbora sudija i tužilaca desiće se šutnja odgovornih neko vrijeme, a onda… Što bi rekla ona nesretnica od prije nekoliko dana, otićiće Jovan doćiće Muradif ili Jure.

Evo sad i moja jedna rečenica. Bolesno bh društvo može ozdraviti tek kad ozdravi pravosuđe.

tacno.net 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU