fbpx

8bobi

"Bostonski maraton otrčala sam iz ljubavi. Vjerujem da je ljubav temelj svih značajnih ljudskih pothvata." 

Bobbi Gibb je rođena 1942. u saveznoj američkoj državi Massachussetts. Odmalena je od svoje okoline odskakala zahvaljujući jednoj, u njezino vrijeme ženama zabranjenoj aktivnosti. Naime, Bobbi je voljela trčati.

Piše:  Helena Šintić

Ova je svestrana instruktorica jahanja, kiparica, odvjetnica i autorica odrastala u vrijeme prije drugog vala feminizma kada se od dragih i mirnih ženica očekivalo da ugrabe muža i udaju se. 

''Čim postanete adolescent, sve se mijenja'', rekla je u intervjuu za New York Times. ''Postaješ žena i odjednom se niotkuda pojavljuju sve te zabrane. Već sam tada vidjela da me kao ženu čeka život u kutiji – da ću, doslovce, živjeti zaključana u kući. Od nas se očekivalo da budemo kućanice, i ništa više... Od nas se nije očekivalo da razmišljamo (...).''

 Trčanje je za nju predstavljalo svojevrsni bijeg, odmak od društva i krutih ideja:

''Nije to imalo veze sa sportom. Nije me zanimao svijet sportskog trčanja.''

8bobi 1

Kada je prvi put gledala Bostonski maraton bila je, kaže, ''opčinjena smjelosti potrebnoj da se tijelo izloži tolikom fizičkom naporu''.

Tada se odlučila i sama okušati u maratonu, iako je ženama sudjelovanje bilo izričito zabranjeno (naime, smatralo se da žene fizički nisu u stanju trčati, a kamoli tek sudjelovati u tako zahtjevnoj trci). 

''Razmišljala sam o tome mogu li fizički uspjeti. Tek sam kasnije shvatila da bi moj čin mogao ostaviti dublji trag.'' 

Za maraton se pripremala u tajnosti. Kako proizvođači obuće tada nisu proizvodili 'žensku' obuću za trčanje (pomisao da bi ona ženama uopće trebala u ono vrijeme je bila apsurdna), Bobbi je nosila radne cipele. 

UTRCI SE PRIDRUŽILA KRIŠOM, OBUČENA U BRATOVU ODJEĆU I NOVE MUŠKE TENISICE. UNATOČ VRUĆINI, NIJE SE USUDILA SKINUTI KAPULJAČU IZ STRAHA DA BI JU MOGLI OTKRITI I IZBACITI IZ TRKE ILI UHITITI, NO BILA JE ODLUČNA U NAMJERI DA DOĐE DO CILJA TE TAKO POKAŽE KOLIKO SU KRIVE UVRIJEŽENE PREDODŽBE O ŽENAMA I NJIHOVIM FIZIČKIM SPOSOBNOSTIMA.

Ostali su sudionici trke ubrzo shvatili da je među njima žena. Reakcije nisu izostale, no zatekle su i samu Bobbi:

''Ostali su mi trkači rekli da će se pobrinuti da policija ne prekine moju trku.''

Publika je, pak, reagirala čistim, neskrivenim oduševljenjem. Na kraju trke dočekao ju je i tadašnji gradonačelnik.

''Cijelo sam vrijeme čuvala energiju jer sam znala da bi za mene najgora stvar bila da ne uspijem stići do cilja. Imala sam ogromnu odgovornost, a kada ne bih uspjela, žene bih unazadila za 50 godina, ako ne i više.''

8bobi 2

ŽENAMA JE SUDJELOVANJE U BOSTONSKOM MARATONU SLUŽBENO DOPUŠTENO TEK OD 1972. IPAK, U GODINAMA NAKON HRABROG NASTUPA BOBBI GIBB MARATONU SE ILEGALNO PRIDRUŽIVAO SVE VEĆI BROJ ŽENA.

Sama Bobbi je maraton otrčala barem pet puta, a dosad je otrčala tolike utrke da nije sigurna u njihov broj. U tijeku je snimanje filma inspiriranog njenim životom i hrabrim činom koji je mnogim ženama stvorio nove prilike, poljuljao mišljenja o tome što žene mogu, a što ne mogu postići, činom koji je poduzet – iz ljubavi.

Vox feminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU