fbpx

Sve ste probali i još uvijek niste zadovoljni poslovnim uspjehom? Dobili ste poticaj od države, dobar kredit od HBOR-a, stranka vam je namjestila sve moguće natječaje, oprošteno vam je porezno dugovanje, a vi i dalje ne zarađujete koliko bi željeli?

radnici

Piše: Branko Rafajac

Sve ste probali i još uvijek niste zadovoljni poslovnim uspjehom? Dobili ste poticaj od države, dobar kredit od HBOR-a, stranka vam je namjestila sve moguće natječaje, oprošteno vam je porezno dugovanje, a vi i dalje ne zarađujete koliko bi željeli? Redovno slušate savjete poslovnih gurua, trudite se ispuniti sve zakonske norme, ali kao da vam nedostaje onaj zadnji korak da postanete uspješan hrvatski poduzetnik?
Ništa se ne brinite, mi imamo rješenje za vas.

Pravilo br. 1
Stanite pred ogledalo, duboko udahnite i ponavljajte si “biti šupak od čovjeka nije ništa loše”. Ova vježba je izuzetno važna, jer ako ne možete sami sebe zavoljeti kao moralnu razvalinu, ni vaši zaposlenici neće se moći kvalitetno pretvarati da vas poštuju.

Pravilo br. 2
Nikada, ali baš nikada nemojte isplaćivati radniku punu plaću na račun. Uvijek isplaćujte minimalnu zakonsku normu, a ostatak na ruke. Osim što ćete uštedjeti na davanjima za mirovinsko i zdravstveno, to vam je još jedan adut kojim ucjenjujete radnika.

Pravilo br. 3
Kontinuirano održavajte psihozu mogućeg otkaza. Samo uplašen i zabrinut radnik spreman je istrpiti sve vaše prohtjeve.

Pravilo br. 4
Nikada ne isplaćujte plaću na vrijeme. Ako u ugovoru piše da je plaća prvoga, vi je obavezno isplatite najranije 15-tog u mjesecu. Osim što će radnik biti zadovoljan što je uopće dobio plaću, vi ste ga tim potezom doveli do toga da se mora negdje zadužiti da preživi tih petnaest dana, što znači da će i dalje marljivo i predano raditi na poslu da otplati dugove.

Pravilo br. 5
Ni slučajno ne pomišljajte da plaćate prekovremene sate, noćni rad, božićnicu, rad vikendom i praznicima. Većina radnika sami će shvatiti da tu lovu nikada neće dobiti samo ako vi poštujete prva četiri pravila, ali ukoliko se nađe radnik koji će pitati za nadoknadu vi primjenite pravilo br. 3 i problem je rješen.

Pravilo br. 6
Obavezno ometajte radnika u njegovo slobodno vrijeme i van radnog vremena. Ovo pravilo je skoro pa zakon, jer time ćete pokazati tko je stvarni gazda radnikovog života. Pokazati ćete mu sa tim potezom da on ne vodi glavnu riječ u svojoj kući jer vi ste alfa i omega njegovog života. Nećete dopustiti da se radnik opusti i zaboravi na trenutak koliko mu je usran život. Opušten i neopterećen radnik potencijalna je opasnost, lako bi se moglo dogoditi da i drugi vaši radnici požele biti tako opušteni i zadovoljni. To nikako ne želite jer novac stvara samo ponizan i poslušan radnik.

Pravilo br. 7
Ako se radnik razboli i kaže da će ostati na bolovanju, odmah ga nazovite i pitajte koliko misli biti bolestan/na. Možda je radnik stvarno bolestan, ali to ne znači da ga ne možete potaknuti na brže ozdravljenje primjenjujući pravila 3 i 6.

Pravilo br. 8
Ukoliko vam radnica ostane trudna, odmah joj dajte otkaz. Nema smisla otezati sa otkazom jer se podjednako patite i vi i vaša radnica, a oboje znate da je otkaz neizbježan. Ovo pravilo ima izuzetak samo ukoliko ste vi otac djeteta, a u tom slučaju otkaz se nikako ne preporučuje osim ako nećete oženiti radnicu.

Pravilo br. 9
Svako malo pričajte radnicima kako će biti bolje i da će s vremenom imati veće plaće samo da se popravi situacija u državi. Vi jako dobro znate da je to laž, ali čak ni magare neće uvijek tegliti pod batinama i nekad mu se mora staviti mrkva pod njušku.

Pravilo br. 10
Verbalno i djelima ponižavajte radnika. Od prvog dana radnik mora shvatiti gdje mu je mjesto. Radnik je stoka, a vi ste pastir. Vi ste ti bez kojih bi radnik umro od gladi da mu vi ne osigurate radno mjesto i samo zahvaljujući vama djeca od vašeg radnika uspiju preživjeti ovu našu surovu stvarnost. Kratke naredbe poput “dođi ovamo”, “donesi mi” i slično, bez kulturne zamolbe i riječi “molim te” i zahvale na kraju, polako pretvaraju vašeg radnika u vašeg roba, a to i je vaš cilj...da imate robove, a ne radnike

Pravilo br. 11
Uvucite svog radnika u vlastite kriminalne poslove tako da ako vas otkriju možete prebaciti odgovornost na svoga radnika. Osim što radniku dajete privid važnosti u vašoj firmi dajući mu ovlaštenja, vi se ograđujete od kriminala jer je inkriminirajuće dokaze potpisivao vaš radnik. Radnici vole biti bitni i radnici svašta potpisuju, to im daje osjećaj kako su bliže gazdi i bude im snove da će jednog dana biti poput vas.

Pravilo br. 12
Zadnje, ali nikako manje važno pravilo je vaš doživljaj radnika. Možda vam se na prvu čini kako je radnik ljudsko biće, osoba kao i vi koja ima potrebe, želje, snove i osjećaje. To naprosto ne odgovara stvarnom stanju na tržištu rada i društveno-ekonomskom poretku u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Radnik je roba, potrošni materijal i sredstvo s kojim ćete ostvariti dodatan profit. Radnik je prije svega niže biće, nesavršeniji oblik ljudskog postojanja i manje vrijedan element. Radnik možda ima neka prava na papiru, ali u praksi ukoliko mu date ta prava to znači manju zaradu za vas. Zato tretirajte radnika pravilno primjenjujući sva napisana pravila i vaš poslovni uspjeh je zagarantiran.

Izvor: KontraPortal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU