fbpx

cenic svetlana4

„Ne možemo na zelenu granu s ovakvom javnom potrošnjom, ne možemo pričati o reformama ako se u prvi plan gura povećanje akciza i ništa drugo, te ako od reformi pravimo farsu i ispraznu ljušturu. Ne možemo naprijed ako jedan dio države prijeti referendumom i otcjepljenjem, a u drugom se kunu u državu dok istovremeno arlauču strane bez da išta radi na strategijama i smanjenju korupcije“

Nakon imenovanja za predsjednicu NO BH Telecoma, Svetana Cenić je, gostujući u Dnevniku TV1, istakla da je očekivala brojne kritike koje su joj i upućene. Tvrdi da su sva javna preduzeća pod nečijim patronatom.

„Ako ocjene da bi neko mogao doći i postaviti određena pitanja, naći će se bilo koji način za pokušaj diskreditacije. Nikome se više ne pravdam. Nikada nisam rekla da Trnopolje nije logor. Više nije bio logor u vrijeme kada sam ja tamo došla. Vrlo je nesavjesno i neprofesionalno preneseno. Što se tiče Tintora, izašla sam iz Sarajeva bez ičega, došla u Vogošću i o njemu ne želim ni pričati, jer imam loše iskustvo i mišljenje. Moja ratna uloga nikada nije bila sakrivena. Onda nisu Izetbegović i Krajišnik trebali potpisivati sporazum o preuzimanju kadrova, jer kada smo pravili državu sve su bili ratni kadrovi“, istakla je Cenić u Dnevniku TV1.

Ističe da oni koji je poznaju imaju očekivanja da se stvari poboljšaju, te da se ljudima da nada da može biti predložen i neko ko nije stranački igrač na takvu poziciju.

„Sa predlagačem Fahrudinom Radončićem se još nisam srela. Obavili smo telefonske razgovore i otvoreno sam mu rekla da nikada neću biti članica njegove stranke, te da ne radim tako što će neko sa strane da upravlja i pravi zahtjeve. Rekao je da mu upravo tako odgovara. I kada sam bila ministrica, stranka nas je nestranački morala predložiti“, kaže Cenić.

Navela je u Dnevniku i da ne želi imati bilo kakve planove dok ne sagleda situaciju u BH Telecomu. Poručuje da se Vlada obavezala na dubinsku analizu.

„Treba i to ispoštovati, a ne gurati ispod stola. To će pokazati šta traba činiti. Žao mi je što Telecom bilježi pad prihoda, što nema 4G, što se ne unapređuje sistem poslovanja, te što ne možemo doći do jeftinije i konkurentnije usluge. Način zapošljavanja je vjerovatno problematičan, jer je pitanje koliko dođu stručni, a koliko oni za koja se kaže da trebaju biti primljeni, a to je bolest svih javnih preduzeća“, smatra Svetlana Cenić.

Ekonomska slika BiH je jako loša. Smatra da je privredno stanje ipak nešto bolje u Federaciji nego u RS.

„Ne možemo na zelenu granu s ovakvom javnom potrošnjom, ne možemo pričati o reformama ako se u prvi plan gura povećanje akciza i ništa drugo, te ako od reformi pravimo farsu i ispraznu ljušturu. Ne možemo naprijed ako jedan dio države prijeti referendumom i otcjepljenjem, a u drugom se kunu u državu dok istovremeno arlauču strane bez da išta radi na strategijama i smanjenju korupcije“, poručila je Cenić.

Fiskalna i finansijska disciplina su preuslov za izlazak iz krize. Budžetski kriminal u BiH je veći od kriminala s drogom, smara Cenić.

„To je iživljavanje nad nemoćnima. Svako se kune u svoj narod i otvoreno ga krade. Uslov je i ulaganje u istraživanje i razvoj. To garantuje novi proizvod i novu uslugu. Moraju se odrediti hoće li kopati po ranama ili ćemo napraviti saradnju u državi i dati šansu mladima“, zaključila je Cenić u Dnevniku TV1.

Biznis.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU