Srijeda, 31 Decembra, 2025

SKC KIDS: Kroz učionice u prirodi mališanima stvaraju nezaboravne uspomene

Foto: SKC Kids

Radosti šetnje šumskim puteljkom dok cvrkuću ptice i čari učionice u prirodi svakodnevno spoznaju dječaci i djevojčice istražujući biljke i životinje sa svojim trenericama Mirnom Vujanović i Natašom Javorac koje ih vode putevima divnih emocija učeći ih prijateljstvu i istinskim životnim vrijednostima. 

Piše: Ilijana Božić

Ove dvije žene prije šest godina pokrenule su Sportsko kreativni centar SKC KIDS s željom da mališanima omoguće da istražuju prirodu, da uče kako da se brinu o njoj, a njihov Šumski bukvar koji je smješten u naselju Bukvalek – Donja Kola, nedaleko od Banjaluke, mjesto je na kojem djeca stvaraju nezaboravne uspomene. Kako kažu u prirodi djeca uče na najljepši način.

Mirna i Natasa skc kids

Mirna Vujanović i Nataša Javorac/foto: Impuls

Priču za naš portal počela je Mirna Vujanović koja je kazala da je njihova želja da djeca prirodu povezuju sa najljepšim osjećanjima, ali i da se trude da mališane ekološki osvijeste kroz igru i edukativno kreativne radionice. Naime, Mirna je odrasla u Sloveniji i dok je tamo pohađala osnovnu školu njena učionica je bila priroda.

Priroda je od malena ukorijenjena u mene i vjerujem da i mi kroz naš SKC KIDS tako utičemo na djecu koja su s nama. Presrećna sam kad ih stvari iz prirode asociraju na nas. Tako je nekidan jedan dječak koji dolazi na naše aktivnosti, dok je šetao s majkom ugledao ježa i tražio od nje da ga snimi i pošalje nama, jer ga je to podsjetilo na njegove trenerice– ispričala je Vujanovićeva.

Počeci

Mirna Vujanović je došla iz Slovenije u Banjaluku, a kako nam je ispričala obrazovni sistem u Sloveniji obezbjeđuje djetetu odrastanje u prirodi i učenje vještina koje su potrebne za kvalitetan razvoj.

Kroz školu i vrtić sam naučila plivati, rolati, skijati i još mnogo toga. Taj sistem kroz koji sam odrastala u Sloveniji mi kroz SKC KIDS pokušavamo prenijeti ovdje– dodala je ona.

Razgovarajući o tome kako su uopšte došle na ideju da pokrenu jednu ovakvu školicu, kazale su nam da je sve krenulo spontano.

Odvažile smo se, dale smo otkaz u firmama u kojima smo radile i tako je sve krenulo- istakla je Javorčeva i dodala da je Mirna onaj dio u timu koji daje vjetar u leđa.

Njih dvije svojom odvažnošću i hrabrošću stvorile su ovu jedinstvenu školicu u BiH.

Šumski bukvar

S željom da stvore što bolje uslove za najmlađe Mirna i Nataša su u Donjim Kolima napravile pravu eko oazu za mališane. Djeca trče, istražuju, druže se, uče, sade, kreativno se izražavaju i još mnogo toga. Okupljeni oko vatrice pričaju priče, peku kukuruze i kestenje. Kako kažu trenerice, nastaviće da ulažu u Šumski bukvar jer žele da sve što rade traje još dugo.

Ljepota rada s djecom i ta sjedinjenost sa prirodom je nešto neopisivo. Djeca, priroda i životinje, može li nešto ljepše od toga? To je spoj nas, mi to živimo. Naša misija je da djeca zavole prirodu i da radimo na njihovim motoričkim sposobnostima na najljepši način, u prirodi, kroz prirodne kretnje koje su urođene djetetu. U šumi imamo mjesto za kreativne radionice sa ležaljkama među drvećem. To je mjesto za slobodnu i usmjerenu igru– objasnila je Vujanovićeva.

skc1

Nataša je nastavila priču o Šumskom bukvaru dodajući da se ljepota ovog parčeta zemlje ogleda u tome što je na nadmorskoj visini kao Banj Brdo što je idealno za skrivanje od gradske buke i vreve.

Pored toga, dječaci i djevojčice mogu da se upoznaju sa domaćim životinjama. Mi nemamo životinje i ne planiramo ih držati, ali komšije oko našeg Šumskog bukvara ih imaju, na radost naših mališana – kazala je Javorčeva.

Ovim aktivnostima trenerice se trude da mališani uvide šta su prave vrijednosti, te da djetinjstvo može biti itekako zanimljivo bez mobilnih telefona i laptopa, a kako kažu ljepota prema radu sa djecom im daje snagu da realizuju sve svoje ideje.

skc2

Mali istraživači

Djeca sa svojim trenericama u određeno doba godine odlaze šumskim stazama. Sa ruksačićima na leđima mališani šetaju rješavajući zanimljive zadatke.

Dok zajedno hodamo šumskim stazama mi šapućemo drveću, grlimo stabla i otkrivamo im tajne i želje, od prirodnih biljaka pravimo kistove kojima slikamo, miješamo blato i njime bojimo crteže– ispričala je Javorčeva.

skc3

Kada dođe jesen, tada organizuju porodično pošumljavanje jer žele da Šumski bukvar bude pravi bukvar sa raznovrsnim drvećem.

– Imamo djecu koja s nama odrastaju, sa nama su od svoje druge godine, a sad imaju po šest i sedam godina. A koliko oni uživaju u svim aktivnostima koje organizujemo svjedoči i izjava dječaka Marka koji je nakon pošumljavanja rekao majci: „Mama molim te izbriši ovu lokaciju da niko ne zna, nek ona bude samo za djecu“- sa smjehom nam je rekla Vujanovićeva.

Ljubav prema djeci i prirodi

Kroz školicu sporta sa Mirnom i Natašom dječaci i djevojčice od tri do 12 godina uče da plivaju, skijaju, rolaju ali i bude kreativnost i razvijaju maštu.

Djeci dajemo širinu, ne ograničavamo ih, ne usmjeravamo ih u jedan sport, jer želimo da dijete bude dijete dok god je to moguće. Cilj nam je da njihovo djetinjstvo traje što duže- objasnila je Vujanovićeva.

Kako kažu trenerice svako dijete je priča za sebe, pa je i svaki trening poseban i prilagođen određenom uzrastu, naravno u skladu s tim šta je djeci potrebno. Dodale su da je neophodno mnogo strpljenja, istrajnosti, bodrenja i posvećenosti djetetu.

skc4

Planovi

S dolaskom hladijeg vremena sve aktivnosti SKC KIDS-a prebacuju se u salu, a Nataša i Mirna kažu da uskoro planiraju Pecka jesenju avanturu, a potom i skijanje. Njihove redovne aktivnosti traju tokom cijele godine, rade tokom sedmice i svaki vikend su u prirodi. Kako kažu Nataša i Mirna djeca im daju snagu, želju, motiv i inspiraciju u svakodnevnom radu i planovima.

Autor: Impuls

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

pro buducnost logo

Povezane vijesti

Banja Luka – Zbog praznika i zimskog raspusta prilagođeni red vožnje u javnom prevozu

Foto: Impuls Iz Odsjeka za javni prevoz obavještavaju građane da će za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i zimskog školskog raspusta, autobusi javnog prevoza...

Ljekari upozoravaju na opasnost upotrebe pirotehnike: Petarde glasnije od mlaznog aviona

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da upotreba pirotehničkih sredstava za vrijeme praznika svake godine izaziva veliki broj povreda koje najviše zadobijaju...

Popular Articles