fbpx

sume srpske 2

Foto: Capital

Novim zapošljavanjima u doba pandemije Šume povećali broj radnika na blizu 5.000 

BANJA LUKA – Pandemija, pad prihoda i dobiti nisu spriječili upravu „Šuma Srpske“ da nastave sa masovnim zapošljavanjima u ovom preduzeću koje godišnje izdvaja skoro 100 miliona KM za plate, hiljade prekobrojnih radnika.

Iako je zbog pandemije došlo do pada prihoda i dobiti preduzeća, tokom prošle godine su zaposlena 72 nova radnika, pa ih sada ukupno ima 4.961.

Od tog broja njih  4.503 ili 90,77 odsto je zaposleno za stalno, 399 radnika na određeni period a 59 njih obavlja pripravnički staž.

Za njihove plate je izdvojeno rekordnih 96,2 miliona maraka, odnosno 1,7 miliona maraka više nego 2019. godine, pokazuju zvanični podaci iz ovog javnog preduzeća.

Pored broja zaposlenih rasle su i plate. Prosječna plata sa naknadama po radniku je bila 1.006 KM i za jedan odsto je veća nego u 2019. godini.

Iako se u javnosti često spominjalo da je oko hiljadu radnika višak, u svom Izvještaju o izvršenju plana za prošlu godinu, uprava traži da ih još zaposli.

Ukupan broj zaposlenih je za deset radnika manji od broja predviđenog po sistematizaciji“, navode oni.

radna snaga sume srpske

Izvor: Šume Republike Srpske

Tvrde kako su problem sa viškom radnika riješili kroz novi Pravilnik o sistematizaciji i preraspodjelom na druga radna mjesta gdje je dio njih angažovan u proizvodnim djelatnostima.

Cilj im je da u narednom periodu povaćaju stručnost i kvalitet svog kadra za šta su planirali potrošiti preko 300.000 KM.

Za unapređenje gazdovanja šumama, jedan od preduslova je povećanje stručnosti i kvaliteta stručnog rada zaposlenih radnika kroz prekvalifikaciju, dodatno obrazovanje i usavršavanje. Isto tako, stipendiranjem učenika i studenata određenih kvalifikacija planira se poboljšati kvalifikaciona struktura i obezbijediti neophodni dodatni kadrovi, koji su garant boljeg i stručnijeg rada“, kažu u Šumama RS.

Ukoliko se ova kadrovska politika ne prekine, ne treba sumnjati kako će broj zaposlenih uskoro biti veći od pet hiljada.

Jedino što ih trenutno ograničava je Zaključak Vlade Srpske sa kraja prošle godine a kojim se od javnih preduzeća traži da troškove poslovanja smanje za 10 odsto.

Da podsjetimo, dok su u prošloj godini zapošljavali, dobit preduzeća je zanemariva.

Plan je bio da ona u 2020. godini bude 5,2 miliona maraka, ali kada se podvukla crta ona je iznosila tek 174.089 maraka ili četiri odsto od planiranog.

Pozitivno je poslovao 21 organizacioni dio, dok je njih deset imalo negativan rezultat poslovanja.

Dugovanja u godini korone su se gomilala pa su tako dugoročne obaveze povećane za 44 odsto, a kratkoročne za tri u odnosu na 2019. godinu.

Sve ovo ima za posljedicu ugrožavanje dugoročne i kratkoročne finansijske ravnoteže iz razloga nepovoljne strukture pasive i aktive, tako da su trajni kapital, dugoročna rezervisanja i dugoročne obaveze manji od stalne imovine i zaliha što narušava finansijsku stabilnost Preduzeća“, zaključak je iz Izvještaja Šuma Republike Srpske.

CAPITAL: D. Tovilović

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU