fbpx

Banka humanog mlijeka: Donacije majčinog mlijeka moguće u Banjaluci

Banka humanog mlijeka: Donacije majčinog mlijeka moguće u Banjaluci

prim. dr Biljanom Suzić (Foto: facebook)

U Republici Srpskoj od jula je, u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), počela sa radom prva Banka humanog mlijeka, kako bi se povećala šansa za preživljavanje i bolji razvoj prijevremeno rođene djece.

Banka humanog mlijeka je projekat realizovan u sklopu tradicionalne humanitarne kampanje “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju je pokrenula tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a na inicijativu Udruženja prijevremeno rođene djece „Mrvice“.

Iz UKC su pozvali majke da doniraju mlijeko i pomognu razvoj prijevremeno rođene djece, a to je bio povod za intervju sa prim. dr Biljanom Suzić, subspecijalistom ishrane zdrave i bolesne djece, koja nam je pojasnila ko i kako može donirati mlijeko koje bebama olakšava borbu za život.

Kako žene mogu da doniraju  majčino mlijeko za prijevremeno rođene bebe?

U želji da što više olakšamo majkama koje su donori mlijeka i da im ne oduzimamo previše vremena koje one posvećuju svom dojenčetu, banka humanog mlijeka je organizovana tako da medicinska sestra koja radi u banci mlijeka dolazi kući tim majkama koje su donori. Na početku popunjavaju neophodne upitnike, saglasnost za doniranje, sestra donosi sterilne bočice u kojima se prikuplja mlijeko, pumpu za izdajanje, sredstva za higijenu, uputstva za prikupljanje, rukovanje i čuvanje mlijeka u kući. Jednom sedmično ili kad majka napuni određeni broj bočica mlijeka, medicinska sestra odlazi kolima do kuće majki i preuzima to mlijeko i dostavlja ga transportnim zamrzivačem u Banku u zamrznutom stanju, a majkama predaje nove prazne sterilne bočice. Medicinska sestra uzima i krv majkama za neophodna serološka ispitivanja u kućnim uslovima.

Majka koja je zainteresovana i mogući donor humanog mlijeka se javlja lično, telefonom ili elektronskom poštom u Banku humanog mlijeka, osoblje Banke mlijeka joj daje osnovne informacije o uslovima i načinu doniranja mlijeka.

Mejl na koji se mogu javiti je: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. ili broj telefona 051/343-066

Kako majke koje žive izvan Banjaluke ili majke koje uopšte ne žive u Republici Srpskoj mogu da doniraju mlijeko?

Zasad se mlijeko prikuplja u Banjoj Luci i bližoj okolini zbog lakše dostupnosti. Ako bude potrebno, u budućnosti će se organizovati prikupljanje mlijeka i u drugim gradovima RS.

Postoje li neki uslovi koje bi majka trebala ispuniti kako bi mogla da donira mlijeko?

Donor mlijeka može biti svaka zdrava punoljetna majka čije je dijete uzrasta do 12 mjeseci i dobro napreduje u tjelesnoj masi i kod koje nema kontraindikacija za doniranje mlijeka. Mlijeko ne mogu donirati žene koje imaju infekciju ili imaju pozitivne serološke nalaze na viruse ili koje odbijaju da se urade te serološke analize, koje konzumiraju drogu ili alkohol, koje uzimaju određene lijekove koji se izlučuju majčinim mlijekom, žene koje su unazad šest mjeseci radile tetovaže ili pirsing ili su primile transfuzije krvnih derivata tokom poslednjih mjeseci, ili su bile primaoci organa.

Svjesni smo značaja majčinog mlijeka, ali možete li nam Vi pojasniti kako ono utiče na razvoj "mrvica" i koliko je važno za njihov napredak?

Jako je važno, jer značajno doprinosi povećanju šansi za preživljavanje tih "mrvica" koje odmah po njihovom prijevremnom rođenju čekaju velike i teške borbe.

Mlijeko vlastite majke je najbolji izbor za ishranu novorođene djece. Kad vlastita majka nema svog mlijeka najbolja alternativa njemu je donirano humano mlijeko. Donirano majčino mlijeko se pasterizuje. Rađena su ispitivanja i dokazano je da donirano humano mlijeko u komparaciji sa adaptiranim mliječnim formulama za prijevremeno rođenu djecu smanjuje mogućnost sepse kod prijevremeno rođene djece, ubrzava sazrijevanje crijeva i omogućava da se ranije uspostavi adekvatna ishrana, rast i razvoj djece, poboljšava neurološki razvoj te djece, smanjuje mogućnost nektrotizirajućeg enterokolitisa koje može da ugrozi život toj djeci, smanjuje retinopatije (problem sa vidom)...

Koliko je od početka rada Banke humanog mlijeka do sada prikupljeno mlijeka i da li ste zadovoljni dosadašnjim odzivom majki?

Banka je počela sa radom 06.07.2023. U početku sa nekoliko majki. Poslednjih nedelja se sve više majki javlja i nadam se da će ih biti još više jer su počele medijske kampanje, a priremamo i štampane materijale. Do sada je prikupljeno oko 12 litara (određena količina se još uvijek nalazi u zamrzivačima majki donora), čime smo obezbijedili prioritetne grupe, ali želja nam je da možemo dati i djeci koja su veća i sa manje rizika.

Smatram da je doniranje sopstvenog mlijeka jako plemenito. Naše majke imaju svijest i znanje koliko je to važno. Iskreno mi je žao što zasad ne možemo uključiti majke iz svih dijelova zemlje, jer nam se javljaju i zainteresovane su za to.

direkt-portal.com