fbpx

NAČELNIK ZA SVE POLITIKE: Kako je Irfan Čengić unaprijed osigurao pobjedu na izborima i šta je obećao na Baricama

NAČELNIK ZA SVE POLITIKE: Kako je Irfan Čengić unaprijed osigurao pobjedu na izborima i šta je obećao na Baricama

Foto: Valter, Irfan Čengić FB

Valteru iz više izvora poznatih redakciji, od kojih je jedan iz samog SDP-a, potvrđena Čengićeva bliskost sa Ajdinom Brkovićem, vlasnikom „MonteizeAD“, kompanije za telefonsku prodaju čajeva. Svi naši izvori navode da je Brković Čengića sponzorirao s ozbiljnim novcem. Zauzvrat, Brkoviću je obećan poveliki komad zemlje na Baricama za izgradnju hotelskog kompleksa koji su privatni interes, a čime bi Sarajlije ostale bez svog izletišta.

Istraživački tim Valtera

Ovih dana se navršava toliko obećavajućih 100 dana otkako je novoustoličeni načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić obećao usvajanja Strategije razvoja Općine.

Strategija nije usvojena, ali ovaj banjalučki diplomant sa svojim partijskim drugom, sokolačkim diplomantom i aktuelnim ministrom saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnanom Štetom, potpisuje „kapitalne projekte“.

Jedan od takvih je dogovoren 28. novembra, nepun mjesec nakon što je „nova energija stigla u Stari Grad“, a tiče se rekonstrukcije ceste za Barice. Kako je istakao i sam Čengić, „za projekat Barice već postoji urbanističko-građevinska dozvola koju je pripremila Općina.“

BOGATSTVO ZA KAMPANJU

„Ministar Šteta je pokazao da je čovjek od riječi i ovim smo započeli ono što je dogovoreno na ranijem sastanku. Osim ovog, čekaju nas važni projekti, poput rekonstrukcije ceste uz cijelu dužinu tramvajske pruge, put za Barice, cesta Bistrik i regionalni put od mosta na Obhodži do Konzuma na Mošćanici“, 5. januara pohvalio se Čengić, nakon što je potpisan Sporazum sa direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem.

U nastavku, vidjećete zašto je taj lokalni put prema Baricama „kapitalni projekat“ za mladog načelnika kojem je tek 28 godina, odnosno zašto je bio toliko bitan u ovoj njegovoj 9. izbornoj kampanji u političkoj karijeri.

Sporazum je potpisao sa direktorom Direkci je za puteve Kantona Sarajevo Selmirom Kovacem a uz prisustvo i podrsku ministra saobracaja Kantona Sarajevo Adnana Stete

Foto: Čengić sa Štetom i Kovačem (desno)

Podsjećamo, prijevremeni izbori u Općini Stari Grad, nakon što je uhapšen tadašnji dugogodišnji načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, održani su 29. oktobra prošle godine. Politički analitičari su već tada isticali da se u utrci sa blijedim i neostvarenim SDA-ovim kandidatim Dženanom Selimbegovićem bespotrebno troše pare za ove farsa izbore, jer su čak i neke opozicione struje bliske SDA podržale Čengića, poput predsjednika DF-a Željka KomšićaŽeljka Komšića.

Izvori poznati redakciji navode da je Čengić uložio novac u više od 120 zakupljenih oglasnih površina u Starom Gradu i u Općini Centar. U pitanju su bilbordi, citylightovi, banderole, stanice javnog prijevoza i led displeji, od kojih svaki košta između 150 KM i 1.500 KM. Osim ovoga, Čengićje koristio preporučenu poštu, koja se plaća po svakom pismu pojedinačno, a koja je stigla na veliki broj adresa u Starom Gradu.

Također, primjetno je bilo neviđeno sponzorisanje na društvenim mrežama Facebook, Instagram, YouTube i dr, za šta je, prema procjenama stručnjaka, uloženo na desetine hiljada maraka. Zakupio je i oglasne površine i reklame na više portala, na kojima je davao plaćene intervjue. Naš izvor navodi da su  plaćeni i call centri i agencije koje su mjesecima prije zloupotrebljavale baze podataka i lične podatke građana, čime su kršili i pravila izborne kampanje i uznemiravali građane Starog Grada.

Vrijedi podsjetiti i da je početkom septembra iznajmljena kancelarija SDP-a Stari Grad u Saračimakoja je brendirana fotografijama mnogo prije nego je zvanična kampanja počela. Printane su i velike količine flajera, pisama, afiša i ostalog promo materijala, te plaćeni aktivisti i promotori za rad na terenu, a što sve potvrđuju naši izvori iz same stranke.

kancelarija

Foto: Kancelarija SDP-a Stari Grad

Sve ovo je koštalo nekoliko desetina hiljada KM, iako je, prema zakonu, a kako su nam potvrdili iz same Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u ovoj kampanji Čengić mogao maksimalno da potroši 10.850,50 KM. U odgovoru Valteru, u koji vjerovatno i sami ne vjeruju, iz CIK BiH su naveli:

„Irfan Čengić je na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo učestvovao kao član političke stranke SDP BiH, pa je prema tome izbornu kampanju finansirala politička stranka, a ne kandidat za načelnika. Prema odredbama člana 15.10. Izbornog zakona BiH, politička stranka je za izbornu kampanju mogla potrošiti 10.858,50 KM.“

odgovor cik 2 1144x1536

odgovor cik 1 1132x1536

Foto: Odgovor Valteru iz Centralne izborne komisije BiH

Iz CIK-a su u nastavku odgovora dodali da će stvarnu cifru utošenu u kampanju svog kandidata „saznati do 31. marta do kada je SDP BiH dužan predati svoj godišnji finansijski izvještaj ta 2023.“

„Ukoliko politička stranka bude prekoračila limit na troškove izborne kampanje, Centralna izborna komisija će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima propisanim Izbornim zakonom BiH.“

DA LI SU HOTELI NA BARICAMA GOTOVA STVAR

Čak ni to, iako je u pitanju kršenje zakona, ne bi bilo toliko sporno da je novoizabrani načelnik Starog Grada, koji inače voli da se pohvali kako mijenja pravilnike i zaključke i da je inicijator ovoga ili onoga, iskren i odgovoran političar i da ne postoji opravdana sumnja u njegovo koruptivno djelovanje.

Iz samog vrha SDP-a potvrđena nam je Čengićeva bliskost sa Ajdinom Brkovićem, vlasnikom MonteizeAD, kompanije za telefonsku prodaju čajeva, koja nije ni sporna ni zabranjena da nije imala direktan uticaj u samoj kampanji. Svi naši izvori navode da je Brković Čengića sponzorirao s ozbiljnim novcem – nezvanično, riječ je o oko 250.000 KM u kešu.

Zauzvrat, naši izvori ističu da je Brkoviću obećan poveliki komad zemlje na Baricama za izgradnju hotelskog kompleksa, za šta su dozvole i potrebna dokumentacija u općini Stari Grad trebali da budu završeni „nakon pobjede“. Čak su se i slikali zajedno na društvenim mrežama.

Brković je i vlasnik call centara putem kojih su, tokom kampanje, upućivani pozivi građanima Starog Grada i pravljene ankete, a zapravo se lobiralo za Čengića. Da bi sve bilo pokriveno kako treba, građanima je Čengić obećao „novi put za Barice“, upravo tamo gdje treba da nikne novi hotelski kompleks i bude uništeno jedno od omiljenih sarajevskih izletišta. Stoga je taj put jedan od Čengićevih krucijalnih projekata.

O svemu ovome Irfanu Čengiću smo u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama još 24. novembra prošle godine uputili pitanja. Čengić je „u zakonskom roku“ ignorisao naše upite i tek 15. decembra, nakon urgencije, poslao šture i većinom neistinite odgovore.

Na naše pitanje koliko je novca uložio u kampanju na vanrednim izborima za načelnika općine Stari Grad Sarajevo, Čengić je svjesno izbjegao odgovor:

„Novac ne ulažem ja kao pojedinac, već SDP kao politički subjekat. U skladu sa rokovima CIK-a, SDP Stari Grad objedinjuje fakture iz kampanje i dostaviti će ih CIK-u u sklopu izvještaja te će CIK postupati u skladu sa izbornim zakonom.“

Zatim, pitali smo na koji način je dobio promotivne prostore?

„Promotivni outdoor prostor se dobija plaćanjem faktura kompanijama koje se bave tim poslovima.“

„Šta su radili, odnosno kakva je uloga u kampanji bila vaših aktivista“, glasilo je naše sljedeće pitanje.

„Sami ste odgovorili u svom pitanju, to su aktivisti FOM-a, njihova uloga je propisana Statutom, odlukom o unutrašnjem organizovanju.“

Zatim smo pitali „ko su mu bili sponzori“, na šta se Čengić pokušao baviti formom, a odgovor na suštinu svjesno izbjeći:

„U političkim kampanjama ne postoje sponzori, nego donatori. Donatori kampanje će biti prikazani u skladu sa CIK uputama i rokovima propisnaim zakonom, to su vijećnici, zastupnici, gradonačelnica i ministri SDP-a, sredstva OO SDP SG, kao i vlastita sredstva koja se uplaćuju na račun SDP.“

Nismo nimalo slučajno postavili ovakvo pitanje. Makar javnosti ne smije saopćiti utrošak u svojoj kampanji, načelnik vrlo dobro zna da su donacije jedno, a sponzorstvo sasvim nešto drugo i zahtjeva protuslugu i ugovor.

Namjeravate li kompenzirati njihovo sponzorstvo – ako da, na koji način?

„Ne, jer bi to bilo krivično djelo, također te osobe ne bi nikada tražile kompenzaciju.“

Na kraju pitali smo ga „kakva je bila uloga Ajdina Brkovića u njegovoj kampanji“, pri čemu smo tehničkom omaškom pogriješili dva slova u prezimenu, napisavši „Brkanić“.

„Osobu pod imenom Ajdin Brkanić ne poznajem“, odgovorio je Čengić.

Isti minut smo reagovali uz izvinjenje da smo tehničkom omaškom pogriješili u dva slova i da je, naravno, riječ o Ajdinu Brkoviću, te smo ponovo zamolili za odgovor.

No, Čengić nam više nije odgovarao, vjerujući valjda da se time ova za njega iznimno neugodna priča završava.

Odgovor Cengic 1

odgovor cengoc 2 1024x811

Odgovor Cengic 3 1093x1536

Foto: Odgovori Čengića Valteru

VEZE SA BRKOVIĆEM

Pitanja na istu temu smo prije skoro dva mjeseca uputili i Brkoviću, koji do danas na njih nije odgovorio.

Da Čengić svjesno obmanjuje javnost i govori neistinu potvrđuje i ova fotografija na kojoj su u istom društvu za istim stolom Irfan Čengić i Ajdin Brković (prvi zdesna). Fotografiju je pred zvaničnu kampanju na društvenim mrežama objavio sam Brković.

cengic brkovic

Foto: Čengić u društvu s Brkovićem (krajnji desno) kojeg “ne poznaje”

Desetak dana poslije, krajem decembra, stigao je i odgovor iz SDP-a BiH u kojem se kaže da su naša pitanja proslijeđena OO SDP Stari Grad i, „kako su informisani, iz ove općinske organizacije, poslali su nam odgovor“. To nije bilo tačno i ujedno bila je to još jedna od neistina Čengića i njegovog tima.

Odgovor sdp bih 1130x1536

Foto: Odgovor iz SDP-a BiH

Tek sutradan su nam od predsjednika OO SDP Stari Grad Muamera Mekića stigli odgovori, gotovo identični kao u slučaju načelnika Čengića, osim u slučaju Brković.

„U kampanji, uloga pomenutog Ajdina Brkovića i njegove kompanije je nikakva jer ista nije angažovana od strane našeg odbora ili kandidata“, odgovorio je Mekić našem portalu.

odgovor oo sdp stari grad 1126x1536

Foto: Odgovor OO SDP Stari Grad

Vrijedi podsjetiti da je Čengićevo interesovanje za rekonstrukciju puta prema Baricama krenulo još iz kantonalnih skupštinskih klupa. On je još 8. februara  prošle godine, pokazujući određeni stepen nepismenosti, Direkciji za puteve Kantona Sarajevo postavio zastupničko pitanje u vidu izjavne rečenice.

„U kojoj fazi je realizacija rekonstrukcije ceste za Barice u Općini Stari Grad Sarajevo. Te koja je očekivana dinamika aktivnostina realizaciji tog projekta?“, glasila su i ovako izgledala dva Čengićeva „pitanja“.

cengic poslanicko pitanjeeee 1024x963

Foto: Čengićeva poslanička pitanja

Odgovor iz Direkcije za ceste pri Štetinom ministarstvu saobraćaja KS stigao je 11. septembra, dakle pred sami početak zvanične izborne kampanje na prijevremenim izborima za načelnika Starog Grada. U odgovoru se navodi da je planirana rekonstrukcija propala zbog dešavanja u Općini Stari Grad, te da je Direkcija usmjerila novac na druge projekte, međutim, kako su dalje naveli u odgovoru:

„Direkcija izražava spremnost za ponovno uvrštavanje u naredni program i obezbjeđenje sredstava kada se stvore uslovi za realizaciju projekta od strane  Općine“, naveo je direktor Selmir Kovač.

Odgovor na Cengicevo poslanicko pitanje 1131x1536

Foto: Odgovor na Čengićevo poslaničko pitanje

U prevodu – sređeno. U utorak (24. januara) ovaj projekat je na sjednici OO SDP Stari Grad uvršten u Strategiju koja će ovih dana biti predložena Općinskom vijeću.

Istog dana na društvenim mrežama Čengić je napisao da je na nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo predao inicijative za projekte u Općini Stari Grad koji se trabaju planirati u budžetu za 2024. godine. Među prioritetima su, naravno, Barice.

Cengic 11.septembar FB

Dva i po mjeseca kasnije, kada je već postao načelnik, ponovo se pohvalio na Facebooku da je sa svojim kolegom iz istog stranačkog klana, ministrom Štetom, dogovorio višemilionske projekte, među kojima su i Barice za koje, kako je napisao, već postoji građevinska dozvola koju je pripremila Općina.

Cengic 28.novembar fb 945x1536

Neosporno je da su za Sarajlije Barice atraktivna destinacija, u blizina samog grada, sa kojim su povezane minibus linijom javnog gradskog prevoza. S Barica se pruža i predivan pogled na Sarajevo, mnogo je pješačkih i biciklističkih staza, a mnogo i sunčanih dana.

Nicanjem hotelskih kompleksa, koji su privatni interes, a čiju je gradnju Čengić i sam najavio krajem decembra prilikom otvaranja info centra Turističke zajednice KS, Sarajlije bi izgubile svoje izletište, a o uništavanju prirode da ne govorimo.

1valtzerinfogr

Valter