fbpx

Zdravko Mamić saslušan u SIPA-i zbog navodnog poklona Ranku Debevcu

Zdravko Mamić saslušan u SIPA-i zbog navodnog poklona Ranku Debevcu

Foto: BHRT

Zdravko Mamić, bivši predsjednik zagrebačkog Dinama, saslušan je u svojstvu svjedoka u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, saznaje Avaz.

Kako Avaz piše, Debevec je navodno od Mamića dobio sat, mada je u iskazu datom u SIPA-i rekao da se ne radi o davanju mita, već da je Debevcu dao neku vrstu poklona.

Sporni sat nije pronađen.

Tužilaštvo BiH proširilo je istragu u aferi "Prisluškivanje" protiv Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OBA.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su došli do novih dokaza i saznanja i proširili istragu protiv osumnjičenih na više različitih događaja, te su zatražili produženje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i uticati na svjedoke ili saučesnike.

Proširenje istrage protiv Debevca se odnosi na sumnju na koruptivne aktivnosti, tačnije da je suspenovani predsjednik Suda BiH osumnjičen za primanje mita za predmete koji su se vodili pred ovim Sudom.

Odluka o produženju pritvora će biti donesena na ročištu zakazanom za sutra.

Po nalogu Tužilaštva BiH, uz odobrenje Suda, pripadnici SIPA obavili su pretres kuće uhapšenog Debevca, ali i radnika Suda BiH Milislava Pijuka, koji je sinoć uhapšen.

BHRT