fbpx

ZAŠTIĆENO PODRUČJE Fabriku duvana neće zamijeniti stambeno-poslovni objekti?

3fabrika duvana

Gradnja na prostoru Fabrike duvana, o kojoj razmišlja više investitora, mogla bi im se i izjaloviti jer je pomenuto područje zaštićeno.

Kraj višemjesečne agonije u vezi sa sudbinom Fabrike duvana Banjaluka, ozvaničen stavljanjem katanca na vrata nekada uspješnog privrednog kolektiva, podgrijao je nadu kod mnogih investitora koji su bacili oko na atraktivno zemljište u samom centru grada vrijedno više miliona maraka da će naći način da ga se dočepaju, ali im planove kvari činjenica da je fabrički kompleks pod zaštitom.

Javna je tajna da su se pojavili ne samo biznismeni koji su zainteresovani za gradnju stambeno-poslovnog objekta na prostoru Fabrike duvana, ali iz nadležnih institucija upozoravaju da gradnja nije moguća, jer se radi o zaštićenom području.

Zemljište vrijedno pet do šest miliona

Objekat Fabrike duvana, sagrađen 1888. godine, nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji u samom centru Banjaluke, na površini od 22 964 kvadratna metra.

Tržišna vrijednost ovog zemljišta danas se kreće od pet do šest miliona maraka.

– Kompleks Fabrike duvana Banjaluka nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika koji su pod zaštitom države. Bez naših dozvola u krugu ovog preduzeća ne može ništa da se radi – rekli su u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija je još u oktobru prošle godine donijela odluku da ambijentalna cjelina dijelova ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića bude proglašena nacionalnim spomenikom. Ona obuhvata desetak vila sagrađenih u vrijeme austrougarske, rekonstruisani objekat Evangelističke crkve u kojem se nalazi sjedište Banjalučke biskupije, zgradu Male stanice, Kraljev drum i dvostruki drvored, te kompleks Fabrike duvana.

I iz banjalučke Gradske uprave naglašavaju da novim izmjenama regulacionog plana zone “Aleja Centar”, kojoj pripada i Fabrika duvana, nije predviđena gradnja bilo kakvih stambeno-poslovnih objekata.

– Planskim rješenjem predviđeno je da ovaj prostor bude afirmisan kao kompleks sa novom namjenom, odnosno kao zona kulturnih i pratećih sadržaja – rekli su u Gradskoj upravi.

U “Bulgartabaku”, vlasniku ove fabrike, nismo uspjeli dobiti komentar u vezi sa njihovim daljim planovima u Banjaluci i statusom imovine Fabrike duvana. Nakon što su prekinuli sa proizvodnjom i postigli dogovor sa predstavnicima radnika u vezi sa isplatom otpremnina, predstavnici ove bugarske kompanije se nisu oglašavali, što je dovelo i do spekulacija u dijelu javnosti da će dio ove imovine navodno biti prodat jednom poznatom banjalučkom doktoru, koji na tom prostoru sa poslovnim partnerima planira gradnju luksuznog stambeno-poslovnog objekta.

“Bulgartabak” je 2013. kupio većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM. Bugari, međutim, nisu uspjeli da poprave proizvodnju cigareta, a sudbina fabrike je nagoviještena u aprilu prošle godine kada su svi duvanski brendovi prodati multinacionalnoj kompaniji “Britiš amerikan tobako” u paketu sa lancem kioska.

(ATV)