fbpx

Zakon usvojen, pa zaboravljen: "Cirkuska tačka kako bi Dodik pokazao kako je dobar Srbin"

Zakon usvojen, pa zaboravljen: "Cirkuska tačka kako bi Dodik pokazao kako je dobar Srbin"

Foto: Ringier

Prošle su dvije godine od najave vlasti Republike Srpske o formiranju entitetske vojske, VSTS-a i agencije za lijekove

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije dvije godine izmjene i dopune Zakona o republičkoj upravi kojima je definisano osnivanje entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske. Ipak, ova agencija do danas nije osnovana, a sve što je usvojeno prije dvije godine, odavno je zaboravljeno.

PATRIOTSKI ČIN
Prvi čovjek Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da vlast nikada neće osnovati entitetsku agenciju za lijekove i medicinska sredstva, ali će, sa druge strane, uvijek predlagati i glasati za direktora državne Agencije.

- To su te Srbende. Usvojili su zakon kojim se nalaže osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a potom su glasali za imenovanje novog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Izuzetan je to patriotski čin. To busanje u prsa je samo predstava za jadni i opljačkani narod i ništa više. Ko danas priča o entitetskoj agenciji? Niko. I oni koji su glasali za njeno formiranje su zaboravili da su to uradili, rekao je Vukanović za Oslobođenje.

Podsjećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je u julu 2021. godine proglasio negiranje genocida krivičnim djelom. Nakon toga su političari iz Srpske počeli blokadu rada državnih institucija, a sve je okončano sjednicom parlamenta Srpske na kojoj je usvojen zakon kojim se odobrava formiranje entitetske agencije. Predsjednik Srpske je tada najavio da će RS dobiti i svoj visoki sudski i tužilački savjet i vojsku, ali te odluke nikada nisu došle pred poslanike.

- Naravno da nisu došle. I nikada neće doći. Dodik zna koju granicu nikada ne smije prijeći. Uostalom, kakvog bi smisla imalo usvajanje zakona koji bi to omogućili kada te institucije nikada neće biti formirane? To je bila cirkuska tačka koja je trajala deset dana da bi Dodik još jednom pokazao kako je dobar Srbin i to je sve, istakao je Vukanović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koji je stupio na snagu 28. juna 2022. godine. Poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Srđan Mazalica kazao je da postoji ustavni osnov za osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

- Jasno je da je moguće formiranje entitetske agencije i da za to postoji politička volja. Za to ne trebaju nikakva odluka i saglasnost ni Christiana Schmidta, ni Ustavnog suda BiH. SNSD ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, kao ni korišćenje bonskih ovlašćenja, istakao je Mazalica.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak podsjeća kako je premijer Srpske Radovan Višković svojevremeno rekao da je agencija osnovana iako niko ne zna gdje se nalazi, ko je njen direktor i koliko ima zaposlenih radnika.

SITNICA ZVANA AERODROM
- Vlada Srpske je prije nekoliko godina tvrdila da je osnovala i preduzeće Aerodrom Trebinje, samo što je zaboravila jednu “sitnicu” - aerodrom niti je postojao, niti postoji. Čak su tada rekli da je aerodrom ostvario sto odsto veći promet nego godinu ranije. Ali, sa nepostojećeg aerodroma nije mogao da poleti niti jedan avion, rekao je Crnadak.

Oslobođenje