fbpx

U kući na klizištu u naselju Paprikovac pun tanjir nemoguća misija

Stanovnici ulice Vojvode Sinđelića u naselju Paprikovac već godinama poslije svake jače kiše strahuju da će se klizište pokrenuti i odnijeti im kuće, a dok ovi problemi ne budu riješeni, živjeće u strahu od mogućih posljedica.

1kliziste paprikovac

Pričaju da su u njihovim domovima podovi i namještaj nakrivljeni do te mjere da ne mogu nasuti ni pun tanjir supe, jer se preliva.

– Obraćali smo se gradskim vlastima mnogo puta, ali sve se završi praznim obećanjima ili površnom sanacijom kojom se problem samo kratko prikrije. Najbolji primjer za to je susjedna kuća kojoj su napravljene stepenice kojima je trebalo da se ulazi u dvorište, a one su se ubrzo odvojile od ograde pa je sada opasno i prolaziti pored njih – priča Branko Strika.

Radosava Aćimović kaže da su joj 2011. godine napravljene stepenice koje su trebalo da riješe problem nastao zbog klizišta.

– Međutim, one su se već nakon mjesec počele odvajati od potpornog zida. Ubrzo su postale skroz neupotrebljive. Već pet godina u dvorištu stoje nakrivo, a da bar hoće da ih uklone, jer izgledaju ružno, a i postoji opasnost da se obruše na nekoga – priča Aćimovićeva.

U Gradskoj upravi kažu da su svjesni ovih problema i da će nastojati da ih u najskorije vrijeme riješe.

– U više mjesnih zajednica postoji problem neriješenih klizišta, kao što je, na primjer, u ulicama Trla, Ključka i Vojvode Sinđelića. U budućnosti će Gradska uprava planirati sanaciju klizišta – kažu u Gradskoj upravi i dodaju da najveće probleme stvara izgradnja objekata na terenima nepovoljnim za gradnju, neadekvatna odvodnja na postojećim saobraćajnicama te neriješeni imovinski odnosi.

Slični problemi kao u ulici Vojvode Sinđelića postoje širom grada, dok su u nekim naseljima klizišta sanirana, a protekle i ove godine za te namjene Gradska uprava izdvojila je 150.000 maraka.

– U toku je javna nabavka za izbor izvođača za sanaciju klizišta u naselju Debeljaci, dok su u junu sanirana klizišta na tri lokalna puta u mjesnim zajednicama Bočac i Borkovići – kažu u Gradskoj upravi.

Broj klizišta

Na teritoriji grada postoje ukupno 142 klizišta.

– Nakon majskih poplava 2014. godine na području grada, na komunalnoj infrastrukturi, registrovano je 57 klizišta, a uz objekte individualnog stanovanja 85 – rekli su u Gradskoj upravi. Istakli su da je većina klizišta na privatnim parcelama i najviše su ugrožene kuće.

(Glas)