fbpx

Trošnu baraku u Banjaluci pretvorili u modernu školu

Baraku područnog odjeljenja Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Priječanima, u Banjaluci, prije šest godina roditelji su za dlaku spasili sigurnog rušenja, a sada blista i dočekuje novu djecu.

3skola prijecani

U novu radnu godinu, škola ulazi sa zamijenjenim krovom i prozorima za koje je dio novca izdvojilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Do zime baraka bi trebalo da dobije i novu fasadu i postane energetski efikasnija, čime će biti završena kompletna obnova objekta kojem je sljedeće godine trebalo da istekne rok trajanja.

Isti taj privremeni objekat star 50 godina Grad je htio da poruši 2011. godine, jer nije bio bezbjedan za djecu zbog dotrajalih elektroinstalacija i dimnjaka koji su u svakom momentu mogli da izazovu požar. Međutim, škola nad kojom je prije samo nekoliko godina visio kran, juče je dočekala 18 prvačića, za koje je obezbjeđena prostorija za produženi boravak, a učiteljski stan je pretvoren u još jednu učionicu. Ukupno ima 103 đaka, dok je petnaestak mališana iz naselja koje su takođe očekivali u svojim klupama, kaže rukovodstvo škole, vjerovatno upisano u škole u Zalužanima i Budžaku.

– Škola nam se sviđa bez obzira što je u baraci. Nismo se dvoumili da li da tu upišemo dijete jer nam je blizu, sve je novo, a ima i produženi boravak koji dijete može koristi – rekla je majka prvačića Brankica Miljić.

Direktorica Rankica Pušić kaže da je u obnovu škole najviše uložio Grad Banjaluka, oko 20.000 maraka, i postavljeni su podovi kojih ranije uopšte nije bilo, novi mokri čvorovi, a peći bubnjare je zamijenilo centralno grijanje, te je kupljen nov namještaj.

– Djeca i učitelji sada imaju dobre uslove za rad, ništa lošije nego u drugim školama, a nakon postavljanja fasade imaće još toplije učionice – rekla je Pušić.

Predsjednik savjeta roditelja ove škole i član Savjeta Mjesne zajednice Priječani, Darko Škobić, kaže da, iako je u naselja planirana gradnja novog objekta, za sada od toga nema ništa.

– Škola sada ima dovoljno mjesta, a dobra vijest je da u našem naselju svake godine ima sve više prvačića. O novom objektu ćemo razmišljati tek kada sadašnji postane tijesan – rekao je Škobić.

(EuroBlic)