fbpx

Stotine novozaposlenih bez konkursa u BiH ove godine

arapovic cci fena

Istraživanje CCI-ja pokazalo je da je u 71 posto javnih ustanova zabilježeno zapošljavanje novih radnika bez konkursa.

Tokom prve polovine 2017. godine u 71 posto javnih ustanova zabilježeno je zapošljavanje stotina osoba, najčešće bez konkursa, navode iz Centra civilnih inicijativa (CCI), prenosi agencija Fena.

Ovo je objavljeno na današnjoj javnoj tribini "Transparentno, meritorno i odgovorno zapošljavanje u javnom sektoru" u Sarajevu, koju su organizovali CCI i Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) s ciljem podrške donošenju reformskih zakona i podzakonskih akata koji regulišu poštena i transparentna imenovanja i zapošljavanja u cijelom javnom sektoru.

"Istraživanje koje je CCI proveo tokom prve polovine 2017. godine pokazuje da je u 71 posto anketiranih javnih ustanova – primarno u zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima i vanbudžetskim fondovima – zabilježeno nekoliko stotina novih zapošljavanja, najčešće bez konkursa", kazao je program menadžer CCI-ja Adis Arapović.

Navodi da u javnim ustanovama, institucijama i preduzećima, obuhvaćenim istraživanjem, u kojima postoje javni konkursi, u 57 posto slučajeva "intervju" s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju.

"Zbog toga se odlučivanje svodi na ličnu procjenu članova komisija, pa nije rijetkost da za isti odgovor jedan član komisije daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan. Dodatni problem predstavlja način formiranja konkursnih komisija", ustvrdio je Arapović.

Koruptivne prakse

Predstavnik TIBiH-a Uglješa Vuković ocjenjuje da je nakon niza godina provođenja reformskih procesa postupak zapošljavanja u javnom sektoru i dalje zasnovan na koruptivnim praksama, što pokazuju njihova istraživanja.

"Više od 40 posto građana koji se obraćaju našoj organizaciji uglavnom prijavljuju koruptivne prakse u postupcima zapošljavanja, kao što su nepotizam, kronizam i slično", naveo je on.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika bh. entiteta Federacija BiH Samir Kurtović podržao je javnu tribinu isključivo zbog, kako je rekao, istih stavova.

Izvor: Agencije