fbpx

Sava u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava

1kota

Rijeka Sava je u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava. Nadležne službe uspjele su da privremeno saniraju nasip ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje.

U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed obići će ugrožena područja u Srpcu i Gradišci gdje se se zbog povećanog vodostaja izlila rijeka Sava. Upućena je i Specijalizovana jedinica Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta.

Dio tima Republičke uprave Civilne zaštite sa pumpama je već angažovan u naselju Senjak u Gradišci.

Rijeka Sana u Prijedoru zaplavila je više od 50 kuća, dok su u Novom Gradu zaplavljena tri objekta. Vodostaj Une u Kostajnci raste iz sata u sat, pa su na snazi mjere redovne odbrane od poplava.

Teška situacija je i u Donjoj Gradini, gdje se vodostaj Save približava istorijskom maksimumu, od 907 centimetara. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

U Јasenovcu je proglašen najveći stepen odbrane od poplava.

(Srna)