Rijeka čitalaca na Sajmu knjige

Naoružani strpljenjem i velikom čitalačkom glađu, brojni Banjalučani i svi koji su posjetili ovaj grad tokom proteklog vikenda napravili su pravu opsadu “Glasovog” sajma knjige.

3sajam posjetioci

Rijeka ljubitelja pisane riječi slila se u Sportsku dvoranu “Borik”, a različiti čitalački ukusi vodili su posjetioce na štandove koji po sajamskim cijenama nude naslove iz svih žanrova književnosti, ali i stručnu literaturu i školske udžbenike.

Školaraca je bilo mnogo, mlađi u pratnji roditelja, a stariji sami tražili su knjige koje im nedostaju za ovu školsku godinu, ali i djela iz obavezne lektire. Upravo zbog školske lektire mnogima je stanica bila Izdavačka kuća “Pčelica izdavaštvo” iz Čačka, koja može da se pohvali gotovo svim novim izdanjima knjiga koje su obuhvaćene nastavnim programom. Sa druge strane, i stariji su rado zastajali i kupovali čačanske naslove, privučeni mirisom “đačkog doba”.

Sedmogodišnjeg Đorđa sreli smo sa roditeljima kako u ruci nosi azbuku i abecedu koju će, kaže, zalijepiti na zid svoje sobe. Njegova mlađa sestra Jelena još ne ide u školu, ali je krenula u pohod na zanimljive slikovnice.

A raj za ljubitelje slikovnica su štandovi “Vulkan izdavaštva”,  “Kreativnog centra” i “Lagune”, gdje mališani mogu da biraju naslove za svoju prvu biblioteku.

Poštovaoci poezije sa sajma su otišli sa djelima slavnih pjesnika Jovana Dučića, Vaska Pope, Milana Rakića. Neki od čitalaca kupovali su trilogiju Mira Vuksanovića, koju čine “Semolj zemlja”, “Semolj gora” i “Semolj ljudi”.

Kao i prethodnih godina, na svim štandovima među najtraženijim su bile i autobiografije slavnih ličnosti.

Književnica Ljiljana Habjanović-Đurović u subotu je na štandu Izdavačke kuće “Globosino Aleksandrija” potpisivala svoje knjige, a premijerno je predstavila i novi serijal za djecu “Iva”.

– Ovaj serijal je bio logičan redosled posle knjige “A onda je došla dobra vila”. Jer u toj knjizi mnogo sam se bavila odnosom roditelja i dece. Želim da ispričam istinite priče koje će dotaći dečje duše i uputiti ih da postanu dobri ljudi. Knjigu “Iva i lutka” prvo promovišem u Banjaluci, a drugu, “Iva i Anđeo”, predstaviću na sajmu u Beogradu – rekla je Habjanović-Đurović, dodajući da će i duhovni serijal za djecu uskoro dobiti drugu knjigu, poslije “Petkane”.

“Iva i lutka” poslije sajma u Banjaluci neće nigdje biti u prodaji do beogradskog sajma. Popularna književnica već godinu radi i na novom romanu za odrasle, koji će biti prva knjiga iz trilogije u kojoj će se pojavljivati istorijske ličnosti.

Svi koji su u subotu posjetili sajam imali su priliku da prisustvuju promocijama knjiga u okviru Drugih međunarodnih književnih susreta – Banjaluka 2017. Predstavljene su knjige Alekseja Vrobela, Jana Gavura, Mihajla Orlovića i Jeline Đurković. Čitaoci su mogli da se upoznaju i sa djelima Zvonka Taneskog, Željka Pržulja, Radoslava Miloševića i Miladina Berića.

Već drugu godini susreti su dio sajamskog programa. Poznatom ruskom piscu Vjačeslavu Kuprijanovu u petak uveče je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci dodijeljena “Nagrada Međunarodnih književnih susreta” za cjelokupno književno djelo.

Kuprijanov je rekao da je ova nagrada za njega lijepo iznenađenje, jer dolazi sa srpskih prostora.

– Postoje mnogi ljudi sa ovih prostora koje sam upoznao i koji su odigrali bitnu ulogu u mom stvaralaštvu. Među njima su pjesnici Vasko Popa i Miodrag Pavlović, pa je ovo nagrada i za beogradsku školu poezije – istakao je Kuprijanov.

Predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošeić uručio je Kuprijanovu člansku knjižicu Udruženja.

“Glasov” sajam knjige, koji se ove godine održava 22. put, otvoren je još danas, cijena ulaznice je simbolična i iznosi jednu marku, a radno vrijeme od deset do 20 časova.

Pjesnici i poruka u boci

Svečano zatvaranje Međunarodnih književnih susreta održano je u subotu uveče u restoranu “Splav” na Vrbasu. Pjesnici su govorili stihove vodi i o vodi. Zanimljivo je da je svaki pjesnik učesnik napisao pjesmu o vodi, a sve pjesme stavljene su u bocu i puštene niz Vrbas.

Iz Udruženja književnika Republike Srpske poručili su da ako neko pronađe bocu bilo gdje (u njoj će biti i mejl i kontakt telefon), očekuje ga vrijedna nagrada.

(Glas Srpske)