fbpx

Protesti u bh. gradovima zbog napada na novinare

vlcsnap 2018 08 27 19h54m22s295

Zbog napada na novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića najavljeni su protestni skupovi u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici.

Zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare širom Bosne i Hercegovine, a posljednji od njih je atak na novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, mnogi članovi ove profesije su odlučili u utorak organizirati proteste u nekoliko gradova ove balkanske države.

Tako je najavljeno mirno okupljanje novinara u utorak 12:00 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Protestima će se, simbolično u pet minuta do 12:00 sati, priključiti i zenički novinari.

Zenički će se novinari okupiti na Trgu "Alije Izetbegovića", ispred Robne kuće VF (bivša Bosanka), čime će izraziti solidarnost s napadnutim kolegom te upozoriti na činjenicu da napadi na novinare uglavnom prolaze nekažnjeno.

Apel kolegama u cijeloj BiH

U znak podrške Kovačeviću, Klub novinara Mostar pozvao je sve novinare, ali i ostale koji mu žele dati podršku, na protestnu šetnju od Trga hrvatskih velikana (Rondo) do Španskog trga, s početkom u 10:30 sati.

"Pošaljimo poruku da se napad na novinare ne može tolerirati", navodi se u pozivu Kluba novinara Mostara.

Klub novinara Banja Luka je uputio apel svim medijima da 28. augusta upute jedinstven zahtjev vlastima u cijeloj Bosni i Hercegovini da nasilje nad novinarima mora prestati, na način što će u svojim medijima objaviti crne flajere (u štampi), banere (na portalima) i telope (na TV) s natpisom "STOP nasilju nad novinarima u Bosni i Hercegovini".

Također, povodom napada Kovačevića, najavljen je i protestni skup u Banjoj Luci.

Udar na profesiju i život

U najavi skupa, kako su naveli novinari gotovo svih medija u Bosni i Hercegovini, napad na Kovačevića je samo jedan od mnogobrojnih ataka na novinare i novinarsku profesiju posljednjih mjeseci, čime im se prijetnjom i udarom na život onemogućava da rade.

Alarmantno je, ukazuju novinari, da nakon napada na njih nema "uspješno okončanih istraga", nema ni adekvatnih kazni i sankcija koje su propisane zakonom, ali zakon se u ovakvim slučajevima ne provodi.

Takav ambijent pogoduje i stvara prilike za nove napade na novinare i od njih pravi mete.

Stoga novinari bh. medija pozivaju nadležne da se ozbiljno pozabave istragom o napadu na kolegu Kovačevića, ali i da učine sve da do ovakvih situacija nikada više ne dođe.

Izvor: Agencije

40247052 285904705347238 962369572508270592 n