fbpx

Od februara u RS-u radničke kartice

18764

Fotografija, podaci o radniku i poslodavcu nalaziće se na identifikacionoj kartici koju će nositi svaki radnik u Republici Srpskoj, poručuju iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Pravilnik o "radničkim karticama" zaživjeće u februaru, ali se još tačno ne zna kada će početi njihovo izdavanje. U Vladi objašnjavaju da im je namjera suzbijanje sive ekonomije. Prema nekim procjenama Zavoda za zapošljavanje, u Srpskoj više od 60 hiljada ljudi radi na crno, ali, ipak, zvaničnih podataka nema.

"Ta kartica će biti garancija da poslodavac ima uredno prijavljenog radnika i da uredno plaća doprinose državi za zdravstvtveno i socijalno osiguranje", rekao je ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Milenko Savanović, izvještava ATV.

U izmjenama Zakona o poreskom postupku, ipak, postoje izuzeci, za radnike na probnom radu kraćem od 15 dana i one koji rade privremene ili povremene poslove, Poreska uprava neće izdavati kartice.

Upravo na te odredbe žalili poslodavci koji uredno plaćaju poreze i doprinose za svoje radnike koji smatraju da Vlada svojom mjerom ništa neće postići. Vjeruju da bi redovne inspekcijske kontrole i lična karta bili sasvim dovoljni da se stane ukraj nelojalnoj konkurenciji. Ako se kartice budu uvodile, imaju nekoliko prijedloga za ministra finansija.

“Da vi kao poslodavac unaprijed uplatite iznos poreza i doprinosa za to vrijeme koje radnik treba provesti i da upišete njegovo ime i datum važenja kartice, tako da bi pojednostavili proceduru”, rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz Ministarstva finansija odgovaraju da su dobili dosta sugestija od poslodavaca. Ipak, poručuju da postoji više tszlohas "za", nego "protiv" kartica,.

"Omogućiće vama i svima zaposlenima da kontrolišete da li su vaši porezi i doprinosi plaćeni, da li ste uredno prijavljeni i tome slično", rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Iz Poreske uprave poručuju da se neće oglašavati dok ne dobiju pravilnik, jer će, kažu, raditi na osnovu njegovih odredbi. Plan je da prve kartice za 257 hiljada radnika ne finansiraju poslodavci, već Poreska uprava.

Indikator.ba