fbpx

Notar u RS-u prošle godine zaradio više od 360 tisuća KM

f2f0f95ab9de8fc6f45f4a6d8bc640bb XL

Računica pokazuje da je taj notar u prosjeku mjesečno zaradio čak 30.100, a da mu je prosječna dnevnica bila 1.003 KM.

Ministarstvo pravde RS analizira primanja notara u Republici Srpskoj, a još nije poznato hoće li cijene njihovih usluga biti smanjene.

Oštra javna rasprava o zaradama notara otvorena je polovicom godine u Narodnoj skupštini RS prilikom razmatranja izmjena Zakona o notarima RS. Tada su najglasniji bili zastupnici SNSD-a Radovan Višković, SDS-K Darko Banjac i SDS-a Nedeljko Glamočak, a na Viškovićev prijedlog usvojen je i amandman da Vlada preispita uredbu kojom su regulirane notarske naknade, piše Glas Srpske.

Najveća zarada notara prijavljena Poreznoj upravi RS u 2016. godini iznosila je 361.258 maraka. Računica pokazuje da je taj notar u prosjeku mjesečno zaradio čak 30.100, a da mu je prosječna dnevnica bila 1.003 KM. - U skladu sa zaključcima Vlade i Narodne skupštine RS, analiziramo Uredbu o određivanju nagrada i naknada notarima u Srpskoj.

Do sada je obavljeno više konzultacija, a održan je i sastanak s predstavnicima Notarske komore RS na kojem je raspravljano o njihovim prijedlozima za izmjene i dopune uredbe koja se odnosi na uređivanje nagrada i naknada - kazali su u Ministarstvu pravde.

Naglašavaju da je u pitanju izuzetno odgovoran posao jer se, kako su naveli, notarska služba razvija, modernizira i napreduje, te da je jako važna za RS jer je doprinijela jačanju pravne sigurnosti.

- Želimo pronaći najprihvatljivija rješenja, vodeći pri tome računa o ekonomskom i socijalnom statusu građana, te zadovoljstvu pruženim uslugama. Analiziramo i rješenja o pitanju nagrada i naknada notarima u usporednom pravu kako bi se u naš pravni sustav eventualno preuzela rješenja koja su prihvatljiva i odgovarajuća za građane i notare - naveli su u Ministarstvu pravde.

Zastupnici ističu kako ne odustaju od zahtjeva za smanjenje cijena usluga notara, te da će već na idućoj sjednici Narodne skupštine Srpske zatražiti odgovor od Ministarstva pravde što je o tom pitanju urađeno do sada.

- To pitanje treba što prije urediti. Naknade notara su nekontrolirano velike i građani ne mogu podnijeti sva ta silna opterećenja, a mnogo posla sada ima u uspostavi imovinsko-pravnih uložaka. Tražit ćemo od Ministarstva da se jasno izjasni na tu temu, odnosno što je do sada urađeno po pitanju smanjenja cijena usluga notara i što je preostalo da se uradi - kazao je Glamočak.

Predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić nije odgovarala na pozive, a ranije je navela da je protiv smanjenja cijene usluga notara jer, kako je navela, oni u RS-u imaju najmanje tarife u regiji, a neki su dovedeni i na rub egzistencije.

Pet najvećih zarada notara u 2016. godini:

361.258 KM

353.232 KM

246.057 KM

245.372 KM

214.781 KM

Večernji.ba