fbpx

Jeste li spremni pokrenuti građansku inicijativu?

Vrijeme je da se građani i građanke probude, preuzmu odgovornost i koriste mehanizme građanskog djelovanja, te da vrše pritisak na institucije da rade svoj posao, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

4nas prostor

Autor: Impuls

Centar za životnu sredinu je u neformalno druženju sa novinarima predstavio priručnik koji građane upućuje kako da što jednostavnije i što brže pokrenu građansku inicijativu.

„Priručnik o građanskim inicijativama je nastao iz iskustva sa građanskim inicijativama „Bitka za Sutjesku“ i „Građanska inicijativa za Borik“. Tokom provođenja pomenutih inicijativa smo uvidjeli niz nedorečenosti zakona i propisa te smo ovaj priručnik usmjerili u pravcu da građani i građanke dobiju informacije o nadležnostima, institucijma, zakonima i propisima te savjete kako da korak po korak vode svoje inicijative“, izjavila je Jelena Brkić, koordinatorica Inicijative Naš prostor. 

Prema informacijama iz Gradske uprave grada Banjaluka, u narednom periodu se očekuje međunarodni javni poziv za izradu Urbanističkog plana grada Banjaluka. Iz Centra za životnu sredinu poručuju da pripremaju preporuke za izradu Plana koji će uputiti Gradu, ali i građanima i građanka. Preporuke predstavljaju minimalne uslove koje Urbanistički plan treba da zadovolji kada je zaštita životne sredine u pitanju. Mimo toga, očekujemo od Grada da ovaj proces bude maksimalno transparentan i da uključi stručnu i širu javnost.

„Učešće javnosti u procesu donošenja odluka u pogledu prostornog planiranja i korišćenja resursa je od presudnog značaja posebno u vremenu kada su institucije orjentisane ka potrebama investitora umjesto ka potrebama građana i građanki koji im daju mandat“, poručila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Priručnik o građanskim inicijativama je namjenjen svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine, tretira zakone i propise na svim nivoima vlasti od nivoa instituacija Bosne i Hercegovine, preko entitetskih i kantonalnih, do lokalnih nivoa.

Priručnik će uskoro biti objavljen na internet stranici inicijativi Naš prostor.