fbpx

INSPEKTORAT Na Gradskoj tržnici voće i povrće bez pesticida

3trznica bl

Inspektori za hranu, uz svakodnevne kontrole ispravnosti i kvaliteta prehrambenih proizvoda kako u proizvodnji tako i u prometu, obavljaju posebnu kontrolu kvaliteta sezonskih prehrambenih proizvoda.

Tako su inspektori za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave proteklih dana vršili kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda na Gradskoj tržnici u Banjoj Luci.

Kako su naveli, poseban akcenat stavljen je na kontrolu kvaliteta svježeg voća i povrća.

Tako je pored inspekcijske kontrole uslova prometa navedenih prehrambenih proizvoda, zajedno sa predstavnicima JZU Instituta za javno zdravstvo iz Banje Luke, izvršeno uzorkovanje mladog luka, blitve, paradajza, zelene salate, jabuka i jagoda.Uzorci hrane su dostavljeni na analizu u navedeni Institut.

Zahtjev inspektora prvenstveno je bio da se prilikom analize navedenih uzoraka prehrambenih proizvoda utvrdi nivo ostataka pesticida u istima.

-Prema dobijenim rezultatima laboratorijskih analiza dostavljenih uzoraka prehrambenih proizvoda, odnosno uzoraka svežeg voća i povrća, može se zaključiti da je ispitivano voće i povrće bezbjedno za ljudsku ishranu, s obzirom na to da su utvrđene vrijednosti nivoa ostataka pesticida u istima niže od propisanih – naglasili su iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

(banjaluka.net)