fbpx

Globalne emisije ugljika doseći će novi rekord 2018.

dizel 123rf

Podaci za prvih devet mjeseci ove godine već ukazuju na rekordno povećanje emisija ugljika.

Globalne emisije ugljika porast će tokom 2018. do rekordne razine, čime će se otežati mogućnost ciljanog zadržavanja porasta temperature na 1.5 do 2 stupnja Celzijusa, poručio je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Birol je u Parizu kazao kako podaci za prvih devet mjeseci ove godine već ukazuju na rekordno povećanje emisija ugljika. Izvještaj Ujedinjenih naroda prošle je sedmice upozorio da će društvo trebati mijenjati načine korištenja energije, putovanja i gradnje, kako bi se dosegao cilj nižeg globalnog zatopljenja.

"Žao mi je, imam loše vijesti. Moje brojke dovode me do očaja", rekao je Birol na konferenciji koja se održala u poljskoj ambasadi u Parizu.

Fosilna goriva

Poljska će u decembru biti domaćin razgovora Ujedinjenih naroda COP24, koji bi trebao postaviti pravila implementacije historijskog dogovora postignutog u Parizu 2015. Taj sporazum kao ciljeve postavlja odstupanje od korištenja fosilnih goriva tokom ovog stoljeća, okretanje prema čišćim oblicima energije te ograničavanje porasta temperatura.

Birol je objasnio kako podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da će ove godine ponovno doći do porasta globalnih emisija ugljika, a to je označio kao "historijski rekord".

"Stoga šanse za dostizanje ambicioznih ciljeva prema mom mišljenju postaju sve slabije i slabije svake godine, svakog mjeseca", kazao je Birol.

Izvor: Agencije