fbpx

Firme iz BiH u Njemačkoj pred kolapsom

4firme

Kompanije iz BiH koje koriste detašmane za izvođenje građevinskih, izolaterskih i montažerskih radova u SR Njemačkoj dovedeni su pred kolaps, jer u ambasadi ove zemlje u Sarajevu ne postoje termini za apliciranje za ulazne vize, zbog čega ne mogu poslati radnike na ranije ugovorene poslove, upozorili su za portal SrpskaCafe u Privrednoj komori Republike Srpske.

Prema riječima sekretara Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Komori, Mile Petrovića, ovaj problem nastao je još 2016. godine, a eskalirao je u posljednja dva mjeseca, jer uopšte ne postoje raspoloživi termini u Ambasadi Njemačke u BiH za apliciranje.

– Ovakva situacija ugrožava realizaciju međudržavnog sporazuma između BiH i SR Njemačke i nanosi ogromnu štetu domaćoj privredi, jer je direktno ugroženo 2 000 radnih mjesta, a indirektno mnogostruko više. S finansijske strane, vrijednost radova kompanija iz BiH u Njemačkoj iznosi oko 100 miliona evra, od čega oko 30 miliona realizuju preduzeća iz Srpske – naglasio je Petrović i dodao da o svim ovim problemima redovno informišu nadležna ministarstva u Savjetu ministara, ali konkretnih rezultata nema.

Konkurs

Danas je Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnja sa entitetskim komorama raspisala javni konkurs za dodjelu detašmana za izvođenje radova u SR Njemačkoj, u detašmanskoj 2018/2019. godini.

Cilj konkursa je raspodjela i dodjela 2 000 dozvola mjesečno preduzećima iz Bosne i Hercegovine, a pravo učešća imaju preduzeća građevinske, izolaterske i ostalih djelatnosti.

Na ovaj konkurs obavezno se prijavljuju i preduzeća koja već koriste detašmane u SR Njemačkoj ili imaju od ranije odobrene ugovore za realizaciju u 2018/2019. i narednim detašmanskim godinama.

Ipak, ukoliko se ovaj problem ne riješi, raspisani konkurs neće imati smisla, jer preduzeća neće moći poslati radnike da realizuju poslove.

Redakcija SrpskaCafe