fbpx

Nova godina stiže, a najavljenog povećanja minimalne plate još nema

Nova godina stiže, a najavljenog povećanja minimalne plate još nema

Foto: Ilustracija

Od povećanja minimalne plate na hiljadu maraka u Federaciji Bosne i Hercegovine za sada nema ništa. Vlada je, kao prelazno rješenje do usvajanja seta fiskalnih zakona, uredbom poslodavcima omogućila da radnicima isplate pomoć. U Republici Srpskoj još se čeka na konačnu riječ, koju će, najvjerovatnije, i ovaj put dati Vlada ovog entiteta. Kada će minimalne plate biti uvećane?

Kako nije ispunila obećani rast zagarantovane minimalne plate Vlada Federacije BiH omogućila je poslodavcima da isplate do 2.520 KM pomoći radnicima jednokratno ili do 6 tranši, na koje neće plaćati poreze i doprinose. Uredba će biti test za poslodavce jer najčešće nemogućnost povećanja plata pravdaju visinom opterećenja na rad, ističu iz Sinidikata, te navode i da to ne amnestira Vladu da minimalnu platu utvrdi zakonom, piše BHRT.

"Nema sada nijedne prepreke da poslodavci svoju slatkorječivost, u smislu želje za poboljšanjem prava radnika i povećanjem njihovih plata, prevedu sa riječi na djela jer moram priznati da je Vlada ovakvom uredbom apsolutno išla na ruku poslodavcima, omogućila im i bolje rješenje od onog što su oni tražili i samim tim očekujem pozitivne efekte i prema radnicima", rekao je Selvedin Šatrović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

No, ovaj potez je prepušten volji poslodavaca. Dužni su donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti uslovi i iznos pomoći, te datum isplate i broj tranši.

"Omogućava se poslodavcima, mi njih ne obavezujemo, omogućava im se da to ne rade samo jednom tranšom, kao što je to bio slučaj sa 13. plaćom, omogućavamo im da to urade do 6 tranši", kazao je Toni Kraljević, ministar financija FBiH.

Hoće li i u kojoj mjeri poslodavci u tom dijelu Bosne i Hercegovine obradovati svoje radnike, tek će se vidjeti. U Republici Srpskoj prijedlog predsjednika entiteta, da najniža plata od sljedeće godine iznosi 1.050 KM, sindikat podržava kao neto iznos minimalne plate. Približno je to, kažu, iznosu potrebnom za hranu u potrošačkoj korpi koji je za prošli mjesec iznosio 1.140 KM. S druge strane, čvrst stav poslodavaca.

"Iznos za koji smatramo da je baziran na makroekonomskim indikatorima je da je realan iznos, u skladu sa onim što imamo u regionu. To se kreće na nivou 750 KM i svaki iznos preko toga će biti izazov za ekonomski rast i održavanje sistema socijalne zaštite", rekao je Saša Ačić, direktor Unije poslodavaca RS.

"Ukoliko je konačan prijedlog Unije poslodavaca Republike Srpske da najniža plata iznosi 750 KM, onda je pitanje za Vladu RS koliko će biti najniža plata u RS jer Savez sindikata RS ne prihvata prijedlog od 750 KM", kazao je Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS

Najizvjesnije je da će konačnu riječ i ovaj put dati Vlada. Premijer je zatražio da se sljedeće sedmice zakaže sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta.

"Apsolutno sam saglasan da minimalac treba da bude povećan i biće povećan, ali će to onda biti odluka Vlade Republike Srpske. Do tada ćemo iscrpiti sve zakonske procedure. Ne želim da preuzimam tuđi posao ni na svoja, ni na pleća Vlade jer ako je to obaveza Ekonomsko-socijalnog savjeta, onda oni treba da se dogovaraju", rekao je Radovan Višković,  predsjednik Vlade RS.

Trenutno, najniža plata u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 596 KM, a u Republici Srpskoj 700 KM. Do samo prije mjesec dana političari su se gotovo nadmetali najavama da će iznosi minimalaca od Nove godine biti 1.000 KM, pa i više.