fbpx

Četiri najbolnije tačke poslovnog ambijenta u BiH

young businessman 2

U kategoriji otpočinjanja biznisa rangirani smo na katastrofalno 183 mjesto od 190 rangiranih zemalja.

Bolne tačke kad je riječ o lakoći poslovanja u Bosni i Hercegovini prema izvještaju Svjetske banke Doing Business godinama su iste - pokretanje biznisa, ishođenje građevinskih dozvola, plaćanje električne energije i plaćanje poreza.

I najnoviji izvještaj potvrdio je da BiH, uprkos hvalisanju vlasti, bitnije ne popravlja svoj poslovni ambijent. BiH je na ljestvici Doing Business pala za tri mjesta, te je sada 89. po lakoći poslovanja, što znači da su druge zemlje napredovale brže od nas u poboljšanju uvjeta poslovanja i vlastite konkurentosti. I dalje se u regiji nalazimo na posljednjem mjestu.

U kategoriji otpočinjanja biznisa rangirani smo na katastrofalno 183 mjesto od 190 rangiranih zemalja.
Dok su za područje Evrope i centralne Azije u prosjeku potrebne 5,2 procedure za start poslovanja i 12,9 dana, u Bosni i Hercegovini to je 13 procedura i 81 dan.

Pokretanje biznisa je za građane BiH mnogo skup proces, jer prema izvještaju, plaćaju 14,9 posto od prihoda po glavi stanovika, dok je to na nivou Evrope i centralne Azije 4,6 posto, a u Slovniji 0,0 posto.
BiH je ne polju pokretanja biznisa, prema izvještaju Doing Business, ostvarila skromno povećanje skora od 0,20 % procentnih poena.

U kategoriji dobijanja građevinske dozvole naša zemlja je rangirana na 167. mjesto. Čak 16 procedura i 193 dana potrebno je, prema izvještaju, da bi se ishodovala dozvola za građenje. Trošak je oko 450 KM, odnosno 16,3 posto od vrijednosti gradnje jednostavnog skladišta. Za poređenje u Evropi i centralnoj Aziji to iznosi 4 posto. U odnosu na prethodni izvještaj u segmentu ishodovanja dozvola poboljšali smo skor za 1,45 posto.

Još jedna od neuralgičnih tački jeste uvođenje električne enetgije gdje smo rangirani na 130. mjesto, a prema izvještaju potrebno je proći 8 procedura i potrošiti 125 dana da bi se dobio priključak.
Kao i prethodnih godina, plaćanje poreza u BiH je takođe problematična oblast u kojoj smo u ovogodišnjem izvještaju rangirani na 139. mjesto. Broj dana godišnje koji se troši na plaćanje poreza je 33, dok je to u Evropi i centralnoj Aziji 16,6, a u Hong Kongu samo tri dana.
Godišnje porezni obeznici u BiH potroše 411 sati na plaćanje poreza.
Blagi napredak od 0,08 posto u poboljšanju skora registrovan je u ovoj kategoriji.

Izvještaj pokazuje da BiH ostvaruje tek mala poboljšanja u svojim najneuralgičnijim tačkama poslovnog ambijenta, što sveukupno utiče da smo na lošem glasu kad je su u pitanju uvjeti poslovanja.

indikator.ba