fbpx

Bitcoin na najnižem nivou u posljednjih 18 mjeseci

bitcoin

Bitcoin je pao na azijskom trgovanju na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama koji su izazvali averziju investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu, javlja Bloomberg. 

Najsnažnija kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je za 8,9 posto i sada vrijedi 24.903,49 dolara, što je najniži nivo od decembra 2020. godine.

Oslabili su i drugi digitalni tokeni budući da rasprodaja uzima maha, a indeks MVIS, koji mjeri vrijednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je za 9,7 posto.

Uticaj američke inflacije

Analitičari kažu da su kriptosredstva u raljama monetarne politike američkih Federalnih rezervi, koje ove sedmice trebaju odlučiti o novom povećanju referentne kamate kako bi “ohladile” visoku inflaciju.

Pojedini čak procjenjuju da bi se bitcoin mogao spustiti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog cjelokupnog makrookruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi nakon što je minulog petka objavljeno da je inflacija u SAD-u tokom maja dostigla 8,6 posto, što je njen najviši nivo od decembra 1981. godine.

Izvor: Agencije