fbpx

Bitcoin i ethereum dosegli nove rekordne nivoe

bitcoin

Bitcoin je u utorak dostigao novu rekordnu razinu od 68.530,34 dolara, prema CoinMarketCapu.

To se događa svega nekoliko tjedana nakon što je dosegnuo prethodnu rekordnu razinu od gotovo 67.000 dolara prije nego što je prethodno pao za 12 posto.

Istovremeno, druga najveća kriptovaluta na svijetu ethereum također je dosegla rekordnu razinu popevši se na 4837,59 dolara, prema CoinMarketCapu.

Neki ulagači predviđaju daljnji rast bitcoina unatoč stalnim kritikama od strane izvršnog direktora JP Morgan Chasea (JPM) Jamieja Dimona koji je najvrjedniju svjetsku kriptovalutu nazvao “bezvrijednom”.

I Bitcoin ETF (umjesto da se trguje kriptovalutom, trguje se dionicama kriptovalute, odnosno kupnjom ETF-a ne postajete vlasnikom kriptovalute, nego se kladite na njezinu buduću cijenu), koji je počeo trgovati krajem listopada, u ponedjeljak je porastao za 10.95 posto, piše Index.hr.

“Ovaj proboj bitcoina mogao bi signalizirati početak posljednjeg pomaka za četvrto tromjesečje prije nego što kriptotržište pokaže izraženiju konsolidaciju u sljedećoj godini”, rekao je Fundstrat u tehničko-strateškom izvješću u ponedjeljak.

“Snaga u bitcoinu, ethereumu i mnogim drugim altcoinima izgleda vjerojatno u tjednima koji dolaze.”

Još jedna teorija za aktualni porast bitcoina je naizgled sveprisutni Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu. Muskovi su sljedbenici na Twitteru u anketi koju je postavio glasali za to da milijarder proda 10% svog udjela u proizvođaču električnih automobila Tesla Inc.

To otvara pitanje što bi mogao učiniti sa zaradom. Musk je ranije rekao da bi volio da bitcoin uspije i da je osobno kupio bitcoin, ether i dogecoin, prenosi Bloomberg.

Michael Saylor, izvršni direktor tvrtke MicroStrategy Inc., govorio je o prednostima bitcoina u odgovoru na Muskov tvit s anketom. Pretvaranje Tesline bilance u bitcoin “donijelo bi diverzifikaciju, zaštitu od inflacije i više za sve ulagače na porezno učinkovit način”, rekao je.

Nešto više od desetljeća staro tržište digitalne imovine otprilike se četiri puta povećalo u odnosu na svoju vrijednost na kraju 2020. godine. Neki tehnički pokazatelji sugeriraju da bi uspon bitcoina mogao biti posljedica pauze, kaže Katie Stockton, osnivačica Fairlead Strategies LLC-ja.

(Biznis.ba)