fbpx

Doktori u Srpskoj stupaju u štrajk

4strajk sindikat

Strukovni sindikat doktora medicine ide u štrajk. Imaju podršku Sindikata medicinskih sestara i tehničara. Traže veće plate.

Doktori i medicinski radnici definitivno stupaju u štrajk. Razloga je mnogo a glavni su niske plate i vrlo loši uslovi rada.

U strukovnom sindikatu doktora medicine uvjeravaju da će generalni štrajk da održe po zakonu kada sve organizuju. Tvrde i da doktori u Srpskoj nemaju mogućnost da pacijentima pruže svu neophodnu zdravstvenu zaštitu koja je zagarantovana zakonom jer za to nema uslova. Štrajk ipak može biti odgodjen ili spriječen.

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić krajem prošle godine bio je vrlo jasan kada su u pitanju plate zdravstvenih radnika.Tada je rekao da budžet u 2018 godini nije predvidio povećanje plata u javnom sektoru.

Doktori podsjećaju da su im plate sve manje iz godine u godinu a da im je u platu uračunat topli obrok i regres što nije po Ustavu. Osnovne plate su im drastično manje od kolega u Federaciji BiH.

Zahtjeve doktora podržavaju i medicinske sestre i tehničari.

Doktori upozoravaju da su od početka decembra prošle godine Srpsku napustila 53 doktora specijalista I da je to proces koji je alarmantan ali na koji nadležni ne reaguju.

BN televizija