fbpx

Dio đaka banjalučke OŠ “Branko Radičević” šalju na novu adresu

Odbornici bi u oktobru trebalo da razmatraju nova upisna područja s ciljem da se dio učenika koji sada pripadaju OŠ “Branko Radičević” preusmjeri na druge škole, čime bi se rasteretila ova obrazovna ustanova na Starčevici.

1skupstina

Potvrdio je to u pauzi jučerašnjeg zasjedanja gradskog parlamenta gradonačelnik Igor Radojičić, uz nadu da će se novo rješenje moći primjenjivati od idućeg polugodišta.

– Razgovaraćemo sa upravom škole, Savjetom roditelja i svim učesnicima u nastavnom procesu da vidimo da li je to moguće – rekao je Radojičić.

Ovo pitanje nije bilo na dnevnom redu, ali su pojedini odbornici na aktuelnom času insistirali da se problem te škole, koja zbog prevelikog broja đaka mora organizovati nastavu u međusmjenama, što prije treba riješiti. Radojičić je istakao da je trajno rješenje gradnja škole, a projektni tim treba da predloži lokaciju. On je dodao da su u opciji lokacije na Adi i Starčevici.

Odbornici su razmatrali pokretanje izrade nove strategije razvoja grada od 2018. do 2027. godine, za koju je Radojičić rekao da je jedan od najvažnijih strateških dokumenata.

Razmatrano je i raspisivanje konkursa za izbor direktora Centra za socijalni rad.

– Moja želja je da dobijemo kvalitetnog čovjeka koji će upravljati ovom veoma osjetljivom ustanovom na pravi način – rekao je Radojičić, ali nije želio da govori o imenima potencijalnih kandidata. Kazao je da mora biti postignut međustranački dogovor kome bi to mjesto moglo pripasti.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić rekao je da bi oko 20. septembra trebalo da bude sastanak koalicionih partnera.

– Tada ćemo vidjeti koje pozicije će zadržati DNS jer činjenica je da sada imamo samo jednog odbornika. Ako bismo ostali sa tim kapacitetom, nećemo moći zadržati trenutne pozicije koje imamo –  kazao je Bosančić.

Sjednicu je obilježilo i napuštanje zasjedanja odbornika SDS-a, dok odbornici kluba “Sloboda” nisu prisustvovali aktuelnom času. Odbornik SDS-a Predrag Vulin kazao je da su on i njegove stranačke kolege napustili zasjedanje jer nisu dobili obrazloženje zašto im nije omogućeno da učestvuju u aktuelnom času.

– Odbornici SDS-a su bili registrovani za aktuelni čas, a nakon pauze na ekranu se pojavio novi redoslijed na kojem nije bilo mog imena – kazao je Vulin.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić objasnio je da je odbornik Milenko Jaćimović zatražio pauzu kako bi se označio dio u kojem sjedi klub “Sloboda”.

– To je izazvalo konfuziju. Tehnika je automatski obrisala sve učesnike. Nakon te pauze sam upozorio da je potrebna nova registracija i moguće je da me nisu svi čuli – naveo je Talić.

Višak 500 đaka

Direktor OŠ “Branko Radičević” Darija Mićić smatra da je jedino realno rješenje preusmjeravanje djece u druge škole.

– To se ne bi trebalo odnositi na učenike prvih razreda već na starije razrede. Da bismo radili bez problema, potrebno je da imamo 500 učenika manje. Mislim da i pored najbolje namjere tako nešto može da se sprovede tek početkom iduće školske godine – kazala je Mićić.

(glassrpske.com