fbpx

Deset radnica dobilo otkaz, ostalih osamdeset stupilo u štrajk

Pogon prazan, a mašine ugašene. Ovo je prizor na koji su bilećke krojačice navikle. Jučer su, ponovo, obustavile proizvodnju. Plate su, ovaj put, podijeljene – ali i otkazi. Za deset radnica u fabrici više nema mjesta pa im je saopšteno da idu kući jer ne ispunjavaju normu.

4otkaz

 

Zašto i kako – kažu da im nije dozvoljeno da pitaju. 

4otkaz 1

“Zove direktor jedan dan u kancelariju, čita nas. Kažem ja kako da ne ispunjavam normu kada je sve u redu, sve na vrijeme, prije na dan završim sve. On viče meni šuti ti, nemoj pričati, šuti”, priča Milena Dangubić, otpuštena radnica.

Zato pred kamerama ne ćute. Tvrde, jasno i glasno, da su na vrijeme uradile sve što im je rečeno. Norme su se stalno mijenjale, ali i postajale nepodnošljive.

“Od strane njih smo uvijek proglašavani neradnicima, da nikada nismo zaradili te plate koje smo dobijali, da su oni na šteti sa nama, a ovdje se radilo, radilo i baš se radilo. Dugo vremena se radilo i po deset sati”, rekla je Zora Tamindžić, otpuštena radnica.

“Ove norme što oni nama davaju to ne može niko stici. Normativi i norme su stvarno nenormalne. Ovdje je svako došao da radi i zaradi, svi smo došli i borimo se. Jutros mi je dvoje djece pošlo u školu, suprug mi ne radi i zvanično i ja sam dobila otkaz”, kaže Snežana Gaćinović, otpuštena radnica.

Iz solidarnosti prema 10 otpuštenih koleginica i ostalih osamdeset je stupilo u štrajk. Šta se dešava i kako će raditi, htjeli smo da pitamo rukovodstvo “Trendteksa”, ali odgovor nismo dobili. Izbačeni smo iz fabrike, a one koje smo sreli ispred, neće pred kamere.

-Ne želite da mi odgovorite?

“Ne, jer ovo je sve bezobrazluk i ne možete me slikati”, poručio nam je Milan Birač, rukovodilac pogona u Trendteksu.

Od Vladinog preduzeća „Nikola Tesla“ pa do današnjeg “Trendteksa” izmijenio se veliki broj vlasnika, direktora, naziva preduzeća ali i radnika. Zbog svega toga, najprepoznatljiviji znak kompanije postao je – štrajk.

(ATV)