fbpx

CIK BiH kažnjava političke stranke

4cik

U Banjaluci je održana sjednica Predsjedništva Narodne skupštine Republike Srpske i Centralne izborne komisije BiH. Razgovarano je o nepravilnostima u izbornim jedinicima, ali i neusklađenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa sa Izbornim zakonom BiH. Centralna izborna komisija počela je sa kažnjavanjem pojedinih političkih stranaka.

Revizori Centralne izborne komisije BiH „pročešljali“ su finansijske izvještaje političkih stranaka. Utvrdili su da je 18 političkih partija prekršilo Zakon o finansiranju. Najveću kaznu dobio je SNSD, gotovo 4.000 maraka. Na listi kažnjenih je i DNS. Stranka Marka Pavića moraće da plati kaznu od 1.500 maraka.

Za pet stranaka među kojima su između ostalih demokrati Bosne i Hercegovine, Srpski pokret obnove i Stranka pravedne politike zabranjeno je kandidovanje na narednim izborima 2018. godine. Zabrana je uslijedila zbog toga što navedene partije nisu dozvolile reviziju finansijskih izvještaja. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da se propusti uglavnom odnose na neprikazivanje donacija, a stranke su na to obavezne.

“Najveći prekršaji su što stranke ne troše sredstva u skladu sa svojim planom i programom, ne prikazuju novčane donacije u smislu besplatnog korišćenja poslovnih prostora”, izjavila je predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić.

Centralna izborna komisija će naredne sedmice javnosti objelodaniti i podatke o imovini sa kojom raspolažu izabrani zvaničnici. Tako brzo ipak neće ići priča o izmjenama Izbornog Zakona i objedinjavanju opštih i lokalnih izbora.

Hadžiabdićeva objašnjava da je zbog kompleksnosti izbornog sistema teško u istom danu provesti i opšte i lokalne izbore, jer bi tada svaki glasač dobio šest glasačkih listića. Ona smatra da bi bilo logičnije da se npr. opšti izbori provedu na proleće, a lokalni na jesen.

Da će objedinjavanje izbora ići vrlo teško i sporo, slažu se suštinski i u Republici Srpskoj. Struka kaže da je trenutni sistem neracionalan i neekonomičan.

“Trebalo bi pokušati naći rješenje, prvenstveno među političkim strankama i njihovim liderima; saglasnost kojim bi obezbjedili da se i lokalni i opšti izbori istovremeno održavaju. Nema nikakvih smetnji u našem zakonodavstvu da dođe do takvog rješenja”, rekao je Mile Dmičić sa Pravnog fakulteta u Banjaluci.

I nova - stara priča o mandatima postaje aktuelna. Načelno, svi se zalažu da kompenzacioni mandati treba da pripadaju strankama, a pojedinačno osvojeni pojedincima.

Naredna godina je svakako izborna, tako da ideja i prijedloga neće nedostajati.

(BN televizija)