fbpx

Kako nas domaći političari sramote po svijetu

Kako nas domaći političari sramote po svijetu

Foto: RAS Srbija

Po bijelom svijetu, iz BiH stižu neusaglašeni dokumenti. Milijarde, kao da više ne znamo šta ćemo s njima, bacamo niz vodu. Diplomatija nam nije jača strana, ali zato diplomatski skandali – jesu. Domaći političari, nerijetko, na svojim putovanjima zastupaju lične stavove, od kojih se oni, koji ostaju kod kuće, ograđuju.

Tri čovjeka u Predsjedništvu demonstriraju kako Predsjedništvo ne funkcioniše. Ministri inostranih poslova, u inostranstvu nas tradicionalno blamiraju. Domaćim političarima, ako je suditi po rezultatima koje (ne) postižu, kao da je u opisu posla da narušavaju ugled BiH, kako u regionu, tako i šire.

Diplomatski skandali
A kada smo već kod ugleda, definitivno se ugledaju jedni na druge. Diplomatski skandali, kršenje protokola, neusaglašeni i nedopustivi istupi, politički gafovi – ovako izgleda diplomatija na naš način.

Posljednji u nizu, a tek jedan od mnogobrojnih primjera, jeste neusaglašeni dokument o Planu rasta, koji je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, poslala u Brisel. Izvori iz diplomatskih krugova, ranije su, za Srpskainfo otkrili, da je Brisel prije nekoliko dana odbio da prihvati ovaj dokument, što znači da BiH ostaje bez milijardu evra namijenjenih za reforme i razvojne projekte.
I, kakav nam je imidž u svijetu?

–Zvanična statistika govori najviše o našem imidžu, a to je da je BiH prva po korupciji i kriminalu u Evropi, druga u evroazijskom prostoru. To je u svim privrednim komorama i u svim institucijama, prva informacija koju dobijaju o nama. U Briselu je bilo sugerisano da se ne prave odvojene posjete članova Predsjedništva, jer je svako od njih govorio na svoj način, pa su, onda, u EU dobijali tri različite slike o situaciji unutar BiH – kaže nekadašnji ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović.

Domaći političari, kaže, misle da se lokalna priča treba preslikati u međunarodnim odnosima, pa tako šalju sliku jedne, u potpunosti, nefunkcionalne zemlje.

-Zato nemamo investicije, ako pogledamo susjedstvo, počevši od Srbije, koja je lider u stranim investicijama, Bugarske, koja je tu negdje, u rangu sa Srbijom, tu je i Hrvatska, naravno, BiH nema nikakvih investicija, osim onih spekulativnih. Naša slika je pretužna. U BiH ne postoji jedno mjesto na kojem se može razgovarati o ozbiljnim ulaganjima. To je jedan od većih problema, nemate instituciju u kojoj možete, kao strani investitor, dobiti sve što vam je potrebno – ističe Aćimović.

Smatra da i nam nedostaje volje na evropskom putu.

– Kada sam ja bio ambasador u Briselu 2016. godine, mogli smo već tad sve završiti ono što je potrebno sad. Uvijek ide blokada jedne od grupacija, imaju dogovor između sebe da se jedna strana usprotivi nekoj odluci. Ovo je bila jedna klasična igra, u kojoj odjednom gospođa Krišto donosi odluku da sama pošalje dokument, koji je mogla poslati još onda, kada je trebalo. Stvari se rade na taj način da ne budu prihvaćene, to je njihov zajednički dogovor, da ne bude da samo jedna strana blokira – smatra on.

Zemlja krize
Da je imidž BiH u svjetskim okvirima i te kako negativan, mišljenja je i politički analitičar, Enver Kazaz.
-Ona se percipira kao zemlja stalne krize, zemlja kriminogenih političara, pljačkaške privatizacije, jedna propala zemlja, koja bez stranih pomoći ne bi mogla da funkcioniše. Političari namjerno šalju sliku o BiH, kao o nekom prostoru u kojem vladaju nerješivi problemi i gdje je rat s vojnog polja prebačen u političko polje. Takva slika zemlje onemogućava strane investicije u dovoljnom kapacitetu, onemogućava politiku kompromisa. Oni to rade namjerno, iz ličnih interesa, njihov cilj je ugrabiti što više novca za sebe i svoje klanove u političkim partijama, društvu…, nama je budućnost zakočena – kategoričan je Kazaz.
Sramoćenje je, kaže, ključna dimenzija naše spoljne politike.

–Sramota, neznanje, amaterizam… Ako ne možemo da dogovorimo tri zakona, onda je vrlo jasno da se ne radi o nesposobnim političarima, nego o političarima koji namjerno rade takve stvari, šaljući nedovršene dokumente u Brisel, namjerno rastežući politički dogovor – smatra on.

Da političari svojim neodgovornim nastupima i neusaglašenim izjavama, šalju svijetu veoma lošu sliku o stanovništvu koje živi na ovim prostorima – smatra diplomata i publicista Branko T. Nešković.

-Neusaglašena politika partnera u vlasti, oko provođenja reformi na putu evropskih integracija, su velika prepreka BiH u njenom priključenju EU – kaže on.

Nesiguran prostor
Naglašava da pojedinačni nastupi članova Predsjedništva i ostalih političara govore o tome da BiH još nema usaglašenu strategiju spoljne politike.

-Oni svojim pojedinačnim istupima urušavaju i ono malo ugleda koji smo u proteklom periodu teško stekli u međunarodnim odnosima. Sve više stičemo imidž neodgovornih i nadobudnih ljudi, koji bi radili samo onako kako njima odgovara. Nizom neodgovornih i neodmjerenih istupa, u proteklom periodu, stičemo imidž nesigurnog prostora, koji će biti veoma teško popraviti – zaključio je Nešković.
Da BiH još od njenog stvaranja, pa sve do danas, prati izrazito negativna slika – kaže istoričar i bivši diplomata, Slobodan Šoja.
-Prvo, kao zemlja u kojoj se, oni koji u njoj žive, ubijaju kao zvijeri, a potom kao zemlja u kojoj unutrašnji dijalog ne postoji. Svijet nas doživljava kao čudnovate nepomirljive ljude koji koriste svaku priliku da u kontaktu sa svijetom oklevetaju one s kojim bi trebali dijeliti sudbinu. Doživljavaju nas i kao neozbiljne ljude koji ne drže riječ i kojima nije ni stalo do riječi. Zato i izlazimo pred svijet sa neusaglašenim dokumentima, govorima, platformama… Doživljavaju nas kao prevarante koji samo vrebaju priliku kako da prevare drugog, misleći da će na taj način postići nešto važno i urediti prilike u zemlji – smatra Šoja.

Posljedice
Šoja kaže da velikim silama, prezicnije Evropskoj uniji, odgovaraju neodgovorni i korumpirani političari u BiH.
– Jednostavno rečeno, Evropska unija ne želi Bosnu i Hercegovinu kao punopravnog člana i zato joj odgovara da njome upravljaju korumpirani ljudi koji će im pomoći da ostvare ekonomsku dobit i koji nikad neće zemlju dovesti u fazu zrelosti za ulazak u Evropsku uniju. Kad bi u nekom, danas nemogućem scenariju, zemljom upravljale odgovorne patriote, te ekonomske dobiti ne bi bilo, a morali bi nas primiti u članstvo. Drugo, negativna slika koju velike sile imaju o nama, koji im svaki dan šaljemo poruku da se ne želimo i ne možemo ni oko čega složiti i dogovoriti, mogla bi se jednog dana pretvoriti u odluku da zemlju rasparčaju ili da traže neko drugo rješenje – smatra on.
Zaključuje da se i ne trebamo mnogo brinuti zbog negativne slike koju šaljemo u svijet.

-Na neki način, to je čak i dobro, jer kad bismo uradili i neku rutinsku sitnicu, svi bi bili iznenađeni i mislili bi da se radi o velikom uspjehu! Toliko smo pali i toliko nam je crna slika koju niko ne želi i ne može mijenjati, barem još koju godinu – smatra Šoja.

Srpska info