fbpx

Banjaluka: Od Nove godine veće cijene grijanja?

Jeftinije grijanje preko kalorimetra bi za građane Banjaluke uskoro moglo da bude prošlost. Zato što po računici gradskih vlasti neko mora da plati trošak dostavljanja toplotne energije – građanima bi već od nove godine trebali da dolaze računi sa većim cijenama grijanja.

3toplana poskupljenje

Velemir Dušanić još od studentskih dana dozira grijanje u stanu i ne dopada mu se najava većih računa.

“Mislim da je to mač sa dvije oštrice, jer ionako je grijanje lošijeg kvaliteta u gradu i mislim da će to proizvesti loš efekat kod potrošača. Mada, kada sagledamo tu bolju stranu, možda će se taj budžet iskoristiti za unapređenje toplovodne mreže koja je inače u lošem stanju”, kaže Velemir.

Poskupljenje neće krenuti odmah sa novom grejnom sezonom. Prve račune sa novim cijenama građani mogu da očekuju od januara. Gradonačelnik kaže da nije u pitanju poskupljenje, već uvođenje reda.

“Vi to tumačite kao poskupljenje, ja govorim o tome da na svim mjestima osim ovog koje nije uređeno, jer je to uvođenje kalorimetara bilo bez promjene propisa, uređena i fiksna vrijednost ili fiksni trošak dopreme, koji važi i kod dopreme električne energije i kod dopreme vode, gdje neko mora da nosi trošak dolaska do objekta, tj. stana ili zgrade u kojem se toplotna energija koristi”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

U Sarajevu oni koji imaju kalorimetre plaćuje fiksni procenat – 40 odsto od ukupne cijene grijanja, svih 12 mjeseci

Fiksni trošak za dopremu toplotne energije nije nepoznanica ni u Srbiji i Hrvatskoj. U Pokretu potrošača podsjećaju da je sličan namet nakon uvođenja u Prijedoru i Čelincu “pao” na ustavnom sudu.

“Sve komunalne ustanove, koliko ja znam, one prave kalkulacije svoga poslovanja, i u cijenu jedinice isporučene energije oni uračunavaju sve svoje troškove, prema tome nema posebnih troškova koje treba potrošač da plaća”, kaže Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS.

U Banjaluci ima više od 20 hiljada ljudi koji se griju preko gradske “Toplane”. Najmanje četvrtina svoju potrošnju kontroliše putem kalorimetra. Kada se izgradi nova Toplana, stizaće im veći računi, dok će za ostale, uvjeravaju gradski oci, cijena ostati ista.

(ATV)