fbpx

ŽUTA MINUTA - Izbora će biti, izbora biti neće

Žuta minuta Miljan

Ilustracija Jelena Žilić

Nakon odluke CIK BiH, da raspiše Opšte izbore u Bosni i Hercegovini, izvjesno je da ćemo u oktobru biti u prilici da glasamo. I nije to suština, glasali smo i do sada. Pitanje je hoćemo li imati koga i šta da biramo?

piše: Miljan Kovač

Kako stvari stoje, ponuda na političkom meniju nije se značajno promijenila u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Boje su raznolike, a ukusi isti. Nudi se bajati patriotizam, uvela secesija, kiseli etno-nacionalizam, sirovi folklor, socijalna demagogija i suvi primitivizam.
Ipak, kao i do sada kriminal i korupcija, ne gube na svježini i dobijaju se kao prilog bilo šta da od gore navedenog izaberete.

Jer u Bosni i Hercegovini, podjednako u oba entiteta, i sva tri konstitutivna naroda, ukusi su isti, pa nema sumnje da će se i dalje između posla, životnog standarda, pravde... birati stare/nove „nacionalne vođe“.
Mada među entitetima nema velike razlike u političkoj ponudi, mora se priznati da će glasačima u Republici Srpskoj, izbor, za nijansu, biti lakši.
Razlozi su prosti. Ideološke razlike između aktuelne vlasti i aktuelne opozicije ne postoje.

„Ideologija“ im je istrajnost u negiranju stvarnosti, zarad pridobijanja kojeg glasa više atakujući na najniža tribalna osjećanja pripadnika biračkog tijela.

Međutim, „sitne razlike“ ipak postoje. Tako je lider vodeće opozicione stranke zaokupljen valjda borbom protiv kriminala i korupcije vlasti, zaboravio prijaviti šest nekretnina u Beogradu. Dobro. Nisu to njegove nekretnine nego njegove supruge, a otkud bi čovjek znao šta je žena sve kupila dok je bila u šopingu. Desi se to tako, ode žena, da kupi litar ulja dok je po staroj cijeni, kad tamo nekretnine na akciji: Kupiš pet, jedna gratis...Ko bi odolio. A ne mora muž sve znati. Ipak je on lider stranke „dobrih domaćina“ koja čuva i njeguje patrijarhalne vrijednosti. A kada su takve vrijednosti u pitanju, supružnici ne povjeravaju baš sve jedno drugom. Nije ni on njoj morao reći s kim će u „Knezu“ u Istočnom Sarajevu piti kafu... Mislite li da lider vladajuće stranke priča kod kuće s kim je sve i gdje kafu pio i je li je pio u „Knezu“ ili u „Barci“. Ali za razliku od svog „vodećeg“ oponenta on u šoping ide sam. I šta sada tu ima neko Tužilaštvo BiH (koje su nam stranci nametnuli) da se pita kako je kupio vilu na Dedinju!? I šta koga briga za koga gradi vilu u Banjaluci?

I to su te „sitne razlike“ između vlasti i opozicije u RS!? Suština je, valjda, ko i na koji način ide u šoping po nekretnine.

Ali bitno je da postoji konsenzus oko „nacionalnih pitanja“, tipa: Treba li osuditi agresiju na Ukrajinu ili treba „ostati neutralan“ i praviti se lud. Tu već dvojbe nema, jer šta bi godinama nacionalistički indoktrinirani glasači rekli!?
Ozbiljni problemi sustigli su i nosioce „promjena“ u Federaciji BiH. Oročeni hrvatski član Predsjedništva, koji nije hrvatski član Predsjedništva (ne pitajte ga kako), nedavno je obavijestio javnost da se zbog žene sukobio sa liderom vodeće stranke u Sarajevskom kantonu. Ne, nije riječ o šopingu, problemi su mnogo veći, a priča se da je riječ o čistoj trgovini i to onoj političkoj.

S druge strane „vodeća“ socijaldemokratska stranka sa sjedištem u Sarajevu odlučila se na „državnički potez“, U RS će na izbore u koaliciji Za državu, zajedno sa onim od kojih u FBiH, brane državu.

I šta tu nije jasno!?

Alternative nema, jer izbori su preskupa igra, a i nije za svakoga.
U ostalom izbori su, a izbor je i ostati kod kuće.

Napomena: Imena u ovom tekstu nisu korištena kako se ne bi narušio politički sklad i bespotrebno produbljivale „sitne razlike“.

Kolumne „Žuta minuta", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert u BiH.

Autor: Impuls