fbpx

CRVENI KARTON - Rakija konekting pipl

milkica crveni karton

 Ilustracija Jelena Žilić, iz knjige „Žene BiH“

„Nokia“ connecting people. Ovaj kultni slogan nestao je netragom, kad su androidi uništili „neuništive“ finske mobitele. Ali, balkanska inačica, „Rakia connecting people“, preživjela je sve izazove globalizacije. Zahvaljujući Miloradu Dodiku rakija, koja spaja ljude i narode, etablirana je kao značajan politički faktor.

piše: Milkica Milojević

Pogađate, u pitanju je „đedova rakija“ i njeno rodno mjesto: destilerija „u okolini Laktaša“, u kojoj se vode diplomatski razgovori i kuje jedinstvo crkve i naroda srpskog, neuništivo kao „Nokia 3210“.

A evo ga i novi level: u toj se fabrici rakije kroji i državna vlast.

Da, da pipl: BiH će, koliko prekosutra, dobiti novu vlast! U rekordnom roku! Trebalo bi to zaliti!

Ono glavno već je dogovoreno: meni aerodrom, tebi hidrocentrala, njemu šuma, niko se nikom ne miješa u biznis i ne ulazi u teritoriju i – mirna Bosna! Još samo još da se podijele fotelje i svršen poso.

Nakon što su temelje nove koalicije udarile glavne baje, Milorad Dodik i Dragan Čović, u Banjaluku je, Dodiku u pohode, dojezdila reprezentacija sarajevske „Osmorke“. Da i oni, jelte, uzmu „svoj deo“.

Ustvari, nisu oni došli baš u Banjaluku, nego na „tajnu lokaciju u okolini Banjaluke“. Ispostavilo se da „u okolini Banjaluke“ znači „nedaleko od Laktaša“. I da lokacija nije bog zna kakva tajna.

Nije trebalo puno mudrosti da se dokuči kako se samit održava u destileriji “Agro Destil”, koja je, kako pišu mediji, „vlasništvo porodice Dodik“. Ona destilerija, dakle, u kojoj se pravi famozna „đedovača“. Rakija, koja konekting pipl!

Nije se papa Dodik ni potrudio da u eksplicitnom videu, kojeg je objavio na svom Tviter profilu, prikrije o kojoj se „tajnoj lokaciji“ radi. Lijepo se vidi veliko inoks bure, koje zasigurno nije standardna oprema predsjedničkih dvora, niti stranačkih centrala.

A na tom eksplicitnom videu lijepo se vidi i kako se lideri „Osmorke“ tope od miline kad ih Dodik, u stilu dobrog domaćina, tapše po ramenima građanskim i ljevičarskim.

Da li su Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Damir Marjanović degustirali „đedovu rakiju“? I je li im nazdravila članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović? E, to jest tajna, mada... svi znamo kakvi su narodni običaji.

A što i ne bi malo cugnuli, kad su već došli na ovo eminentno mjesto odlučivanja? Što bi lideri „Osmorke“ bili gori od mađarskog premijera i srpskog patrijarha!

Jer, u „destileriji u okolini Laktaša“, Milorad Dodik je, podsjećamo, prošle jeseni ugostio svog „najboljeg prijatelja“ Viktora Orbana. Koji, uostalom, i nema baš mnogo prijatelja. Upućeni vele da je mađarski firer degustirao „đedovaču“ i da mu se baš dopala.

Istu kultnu lokaciju ljetos je pohodio i patrijarh srpski Porfirije, u društvu četvorice čestitih vladika. Tu već nema nikakve sumnje: na fotografijama se lijepo vidi kako velikodostojnici SPC uživaju u pitoresknom pejsažu, usred zelenih voćnjaka i vinograda. A pred njima čašice, znate već čega.

Znači, rakija koja konekting pipl je uradila posao, i na evropskom i na svesrpskom planu, a bogami i na državnom nivou.

I šta je tu čudno? Pa ništa. Kakva država, takvo i mjesto odlučivanja. Kakvi lideri, takav i ambijent. Kakva demokratija takvi i demokratski procesi odlučivanja.

Ako javni funkcioneri pristaju da o javnoj vlasti na najvišem nivou pregovaraju na „tajnoj lokaciji“, zar je bitno je li to „kod kotla“, ili u sauni?

Pa, ustvari, bitno je. Jer famozna mantra o „tajnoj lokaciji“, koja nije tajna, samo je marker kojim se podvlači poruka: zna se ko je ovdje gazda! Kome se dolazi na noge i čijeg je đeda „đedova rakija“.

Samo se Bakir Izetbegović nešto, kao, pobunio. Valjda ljut, što nije pozvan na „đedovaču“, on se narogušio što su se „muslimani odazvali na sastanak u NJEGOVOJ alkoholnoj, vinskoj destileriji.“

Elem, nakon što je doživio najgori izborni debakl u istoriji Bosne i Hercegovine, plus još svu silu blamaža, Bakir Izetbegović nema preča posla nego da muslimanima drži bukvicu o alkoholu.

Ali, to nije sve: ovu je mudrost dotični izrekao da sesiji „Kruga 99“, grupacije koja se predstavlja kao „asocijacija nezavisnih intelektualaca“.

Bakir nezavisni intelektualac! Mile državotvorac! Koalicija made in destilerija!

Pa da nazdravimo, narode. Rakia connecting people! Rakia correcting people! Rakija je naša Nokija! Ček, ček, nema više Nokije. Propala! A činilo se da je neuništiva.

 

(Kolumne „Crveni karton“, u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ u BiH)

 Autor: Impuls