fbpx

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka krši odredbe Zakona o sukobu interesa

Saša Kondić

foto: Novosti

Predsjednik Rukometnog kluba Borac m:tel i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, Saša Kondić, javno je potvrdio da se kao predsjednik i odbornik nalazi u sukobu interesa, čime svjesno krši odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti RS.

Autor: Impuls

Samo nekoliko dana nakon polaganja zakletve tokom prve sjednice Skupštine grada Banjaluka u novom sazivu, Kondić i dalje istupa u medije kao predsjednik Rukomentnog kluba Borac m:tel. On je za portal Mondo naveo, u svojstvu direktora, da je Rukometni klub Borac dobio million konvertibilnih maraka od Vlade RS. 

"Klub je u skladu sa programom koji je dostavio Vladi Republike Srpske, odnosno aplicirao za ta sredstva, realizovao sve u skladu s našim planom i programom. Trenutno su izmirena sva dugovanja prema igračima, prispjela je plata decembarska, koja ide na naplatu 20. januara. Ostatak od tih sredstava pripremamo za dalja takmičenja, za prvenstvo, Kup, EHF Evropski kup, a u tom trenutku u planu je bila i SEHA liga. Svakako ćemo po završetku sezone, odnosno imamo i obavezu, da Vladi RS dostavimo izvještaj, a vjerovatno će taj izvještaj biti dostavljen i medijima” potvrdio je ovo Kondić za Mondo.

Odbornik u Skupštini Grada Saša Kondić je svojm istupanjem u javnosti kao direktor Rukometnog kluba potvrdio da je u sukobu interesa, jer je kao odbornik još uvijek na direktorskoj fukciji. Članom 8. Zakonom o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, propisano je da "izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici, ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM."

zakon o si

Kondiću je 5. januara ove godine, na konstutivnoj sjednici Skupštine grada Banjaluka, verifikovan mandat odbornika, pa je tako prema članu 4. Zakona postao "izabrani predstavnik", jer se njima smatraju i odbornici jedinica lokalne samouprave. Ostajući i dalje na funkciji predsjednika Rukometnog kluba Borac m:tel odbonik Saša Kondić je prekršio član 8. Zakona, jer je kao izabrani predstavnik i dalje na funkciji direktora. Prema ovom Zakonu, odobrnik Saša Kondić je trebao i bio dužan da u skladu sa članom 10. Zakona podnese ostavku jer “izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici su dužni podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije jedan dan prije preuzimanja javne funkcije”.

Prema tome, Kondić bi morao ili dati ostavku ili vratiti mandat, a čitav slučaj da ispita Komisija za utvrđivanje sukoba interesa.

Prema riječima Uglješe Vukovića iz Transparency International u BiH, Komisija je jedina ovlašćena pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa i odlučiti da li se radi o sukobu interesa, preduzimajući potrebne mjere.

“Bitno je napomenuti da prema članu 16. stavu 1. Zakona, posebna Komisija koju obrazuje Narodna skupština RS pokreće postupak za utvrđivanje postojanja sukoba interesa, i to po vlastitoj inicijativi, ili na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog lica, koju ocijeni osnovanom. Zakon predviđa i novčanu kaznu od 500 do 1.500 konvertibilnih maraka”.