fbpx

Javne nabavke bijeljinske bolnice: Kada je tender „dobro uštiman“ – pobjednik se unaprijed zna

Naslovna JZU Bolnica Bijeljina

Foto: Dr Zlatko Maksimović/ ATV

Bijeljinska bolnica „Sveti Vračevi“ dodijelila je još jednu unosnu javnu nabavku „Medicomu“ iz Bijeljine, favorizovanom i redovnom pobjedniku na tenderima ove zdravstvene ustanove. Ovaj put će „Medicom“ inkasirati preko 1,5 milion maraka za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu (MRI), čime će iznos, koji je u protekle dvije godine naplatio od javnih nabavki za bijeljinsku bolnicu, preći deset miliona maraka.

Piše: Miljan Kovač

Šema po kojoj ovaj dobavljač redovno pobjeđuje na tenderima je već stara i dobro uhodana. Tenderi se koncipiraju tako da je svaka moguća konkurencija ovom ponuđaču u startu eliminisana.
Manipulacija „najnižom cijenom ponude“ i procijenjenom vrijednošću nabavke, kao i kriterijumima koji se traže od ponuđača i ovaj put je „Medicomu“ obezbijedila siguran profit.

 

Najniža cijena – najveći profit

Kao kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuđača u ovom procesu javne nabavke korištena je „najniža cijena ponude“.
Procijenjena ukupna vrijednost ugovora, kako je navedeno u obavještenju o nabavci bila je 1 550 000 maraka bez PDV-a.

Odluka Bijeljina

U poređenju s nabavkama istog (ili sličnog) uređaja koje su provodile druge zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, riječ je o prilično niskoj cijeni nabavke. Poređenja radi, bolnica u Mostaru je za nabavku uređaja istih performansi procijenila vrijednost na 2 360 000 maraka.

nabavka Mostar

Određivanje ovako niske cijene po automatizmu je eliminisalo većinu potencijalnih ponuđača za nabavku MRI uređaja bijeljinskoj bolnici.

„Medicom“, čija je ponuda od 1 545 000 maraka prihvaćena, kao jedina prispjela ponuda, međutim neće biti na gubitku.

Kroz druge javne nabavke bolnice u Bijeljini, brzo će naplatiti „izgubljeno“. Tačnije, već je naplatio.

Na to ukazuje i dosadašnja praksa poslovanja između ove zdravstvene ustanove i očito favorizovanog dobavljača.

nabavke Medicom

Primjera radi, samo od pokretanja postupka javne nabavke MRI uređaja do zaključenja ugovora, „Medicom“ je s bolnicom „Sveti Vračevi“ zaključio čak 35 ugovora, čija je ukupna vrijednost cca 1,2 miliona maraka, bez PDV-a.

Sama procedura ove javne nabavke od starta obiluje „neobičnim“ okolnostima.

Prvo obavještenje o nabavci ovog uređaja objavljeno je 24. decembra prošle godine. Međutim, već 17. januara ove godine izvršene su ispravke obavještenja tako da je rok za preuzimanje tenderske dokumentacije pomjeren za četiri dana, do 21. januara 2022. godine.

Zatim je 7. marta donesena odluka o poništenju postupka. Kao razlog ovakvoj odluci u obrazloženju je navedeno: „Dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke: Razlozi izvan kontrole ugovornog organa“.

Novo obavještenje o javnoj nabavci objavljeno je 23. marta ove godine.

Konačno je direktor JZU „Sveti Vračevi“, Zlatko Maksimović, 6. maja potpisao odluku o izboru „Medicoma“ kao „najpovoljnijeg ponuđača“.

Korištenje „najniže cijene“ ponude, kao kriterija za izbor najpovoljnijeg ponuđača, kako kažu u Transparency International BiH ostavlja veliki prostor manipulacijama u sistemu javnih nabavki.

„Ovaj kriterij daje velika diskreciona ovlaštenja ugovornom organu, pa i mogućnost da navede cijenu ispod prosječne vrijednosti robe koja se nabavlja. Time potencijelni ponuđači gube finansijski interes da učestvuju u nadmetanju, što ostavlja prostor preferiranom ponuđaču, koji pristaje na nižu cijenu zbog raznih mogućih interesa. Taj interes može biti ulazak na tržište, podloga za učestvovanje u drugim nabavkama ugovornog organa, održavanje ili nabavka potrošnog materijala, ako je predmet nabavke neki uređaj“, kažu u TI BiH.
Interesantno je i da je u međuvremenu od poništenja odluke do izbora najpovoljnijeg ponuđača „Medicom“ dobio još nekoliko poslova javnih nabavki od ove zdravstvene ustanove.

Između ostalog, ovom ponuđaču je dodijeljena nabavka pulsnog oksimetra čija vrijednost bez PDV-a iznosi 14 998,90 maraka (procijenjena vrijedost 15 000).
„Medicomu“ je 20. maja dodijeljen i posao održavanja opreme proizvođača „Leica“ u vrijednosti od 20 407 maraka (20 500).
Oba ova posla ponuđaču su dodijeljena postupkom konkurentskog zahtjeva. U oba slučaja „Medicom“ je bio jedini ponuđač. Ipak, „Medicom“ je od bijeljinske bolnice dobio i mnogo vrednije poslove.

 

Od donatora do profitera

Ugovorom o javnoj nabavci JZU „Sveti Vračevi“, koji je zaključen 9. marta ove godine, „Medicom“ je dobio posao nabavke reagensa za imuno-biohemijski analizator „Abbott“, u vrijednosti od 943 634,67 maraka bez PDV-a.

Riječ je o reagensima, odnosno, potrošnom materijalu za uređaj koji je ovoj bolnici upravo donirao „Medicom“. O tome kako preko donacija „Medicom“ dolazi do ekstra profita nabavkama reagensa i potrošnog materijala pisao je još 2016. godine Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Donacija CIN

Već te godine, nakon donacije uređaja čija je vrijednost procijenjena na oko 250 hiljada maraka, „Medicom“ je za nabavku reagensa za ovaj uređaj od bijeljinske bolnice inkasirao oko 320 hiljada maraka.
Nabavke reagensa nastavljene su sve do danas. Tako je i u decembru prošle godine ovaj ponuđač nabavio reagense za „Abott“ u vrijednosti od 345 900 maraka.

Reagensi su od istog ponuđača nabavljani i tokom prethodnih godina. Od „Medicoma“ je nabavljan potrošni materijal i za druge uređaje koje je bolnica u Bijeljini dobila od ovog donatora.

I portal „Impuls“ je u maju 2020. godine (Novi igrači na farmaceutskom tržištu Republike Srpske u doba korone) pisao o favorizovanju „Medicoma“ na osnovu procedura javnih nabavki u zdravstvenom sektoru.

Zvanično, osnivač ovog preduzeća je Nebojša Jovanić, koji je vlasnik istoimene firme sa sjedištem u Šapcu u Srbiji. Direktor firme sa sjedištem u Bijeljini je Ljubomir Perić. Mediji su u više navrata pisali o bliskosti Perića i bivšeg ministra zdravlja Republike Srpske Ranka Škrbića, kao i njegovim poslovnim vezama s aktuelnim direktorom bijeljinske bolnice Zlatkom Maksimovićem. Prije nego što će postati direktor bolnice „Sveti Vračevi“, Maksimović je obavljao i funkciju pomoćnika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS.
Uostalom, o tome kakve su veze ove firme u javnom zdravstvenom sektoru govore mnogobrojne javne nabavke. Gotovo da ne postoji zdravstvena ustanova u RS, čije tendere „Medicom“ nije osvajao. Najčešće kao jedini ponuđač. Jer kako kažu, kada se tender „dobro pripremi“, konkurencija tu nema šta da traži.

infografika

 Impuls