fbpx

Šta građanima Bosne i Hercegovine znači što znaju imovinu bh političara

slide2 bg

Prilikom kandidovanja za izbornu funkciju političari su dužni da ispune imovinske kartone, ali se sa sigurnošću ne može znati da li su podaci tačni i potpuni.

piše: Jelena Jevđenić

U avgustu 2018. Centrar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je bazu podataka o imovini političara. U bazi su podaci o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, primanjima, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima 121 parlamentarca, ministra i drugih izabranih zvaničnika.

Novinari CIN-a su prikupili više od 2.100 dokumenata koji uključuju: imovinske kartone, vlasničke listove o nekretninama, registre preduzeća u vlasništvu političara, optužnice i presude protiv njih te druge zvanične dokumente.

Od njih 121, koliko ih se nalazi u ovoj bazi, više od polovine su kandidati na ovogodišnjim oktobarskim izborima. Njih 68 su u imovinskim kartonima napisali ili rekli novinarima CIN-a da imaju ušteđevinu koja ukupno iznosi više od 5,5 miliona KM.

Prilikom kandidovanja za izbornu funkciju političari su dužni da ispune imovinske kartone, ali se sa sigurnošću ne može znati da li su podaci tačni i potpuni. Stvarno stanje imovine bh političara poznato je samo njima i njima bliskim ljudima, i to je moguće u državi kakva je Bosna i Hercegovina jer im zakoni tako dozvoljavaju.

Izborni zakon BiH precizira da je svaki kandidat za izbornu funkciju dužan podnijeti izjavu o svom ukupnom imovinskom stanju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), međutim kako niko ne provjerava tačnost navedenih podataka politčari u imovinske kartone mogu pisati šta žele, posebno jer ne postoji ni kazna za netačnost podataka.

Prijedlog o ispitivanju o porijeklu imovine nije prošao na zasjedanju Zastupničkog doma u novembru prošle godine.

U decembru 2017. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) objavila je imovinske kartone političara koji su na prošlim izborima izabrani u institucije BiH i tako postali zastupnici. Objavljeni su imovinski kartoni članova Predsjedništva BiH, Predstavničkog dom PSBIH, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a, predsjednika i potpredsjednika RS-a, te skupština katona u FBiH. 

Novinari portala Narod.ba su analizom podataka utvrdili da se među izabranim zastupnicima nalazi i 16 milionera. Listu možete pogledati ovdje.

Pored imovine u Bosni i Hercegovini političari ove zemlje imaju imovinu i u inostranstvu, najviše nekretnine.

(Imovina bh. političara u inostranstvu: Ko, šta i koliko?)

Njihova priča o patriotizmu je samo šuplja priča za dobru zaradu. Njihove nekretnine u insotranstvu su pokazatelj koliko ne rade na poboljšanju budućnosti BiH i koliko je ova zemlja opljačkana i uništena od onih koji bi trebalao da je grade.

Pitanja o porijeklu imovine uvijek će moći vješto da izbjegnu jer im tako zakoni omogućavaju.

Građanima Bosne i Hercegovine ne znače ništa podaci o imovini političara jer podaci nisu tačni. Javne tajne su da ilegalno stečenu imovinu upisuju na imena članova svojih porodica, jer korupcija u BiH je ušla u sve pore društva.

Jasno je da u Bosni i Hercegovini mnoge zakone treba mjenjati, kako Zakon o porijeklu stečene imovine, prije i tokom mandata, tako i Zakon o slobodi pristupa informacijama da bi javni podaci bili zaista javni podaci. Ili jednostavno promijeniti političare koji će promijeniti ove zakone.

Autor: impulsportal.net