fbpx

Dio zemljišta fabrike MOFAS prodat, radnici namireni, slijedi izgradnja stambeno- poslovnih objekata

Dio zemljišta fabrike MOFAS prodat, radnici namireni, slijedi izgradnja stambeno- poslovnih objekata

„Mi smo znali od prvog dana da će ovdje zgrade da budu. Nama je gradonačenik Istočnog Sarajeva Ljubiša Čosić na sastanku u fabrici sam potvrdio da on ne može spriječiti izgradnju zgrada. To je njegova priča, mi ništa ne izmišljamo“, naveo je radnik „Mofasa“ Radomir Šehovac još u martu ove godine.

Piše: Sanja Vasković

Tako je i bilo. Da je lokacija u centru Istočnog Novog Sarajeva na kojoj je smještena fabrika MOFAS vlastima atraktivnija od same proizvodnje, radnici su govorili od samog početka agonije vezane za postepeno gašenje ove fabrike. Više od polovine zemljišta je prodato, obaveze prema radnicima i dugovanja su namireni. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva od nove godine najavljuje ponovno pokretanje proizvodnje, ali na periferiji jedne od opština.

Ukupno 19.905 metara kvadratnih u vlasništvu nekadašnjeg giganta FAMOSA (MOFAS) koji je, slično ostalim proizvodnim preduzećima u Republici Srpskoj postepeno uništen lošim odlukama upravljačkih struktura, prodato je konzorcijumu firmi za 4.578.920 maraka.

Tako su odnedavno vlasnici više od polovine ukupnog zemljišta koje pripada MOFAS-u većinom firme iz Istočnog Sarajeva: “LOGISTIC” DOO (Savo Tomašević), “LEGEND” DOO (Mladen Lučić), “URBANIS” DOO (Miljan Sladoje), “DOM INVEST” DOO (Tomo Kosmajac), “MIS” (Vojo Lubura), AKVA MONT MERC (Marko Lalović) te još dvije firme.

Dunum zemljišta na ovoj najatraktivnijoj lokaciji plaćen je 230.000 maraka.

Nocem od prodaje zemljišta izmirene su obaveze MOFAS-a prema radnicima, ali i veći dio akumuliranih dugovanja od strane različitih vlasnika koji su upravljali ovom fabrikom.

“Izmirili smo 570.000 maraka, što je bilo u blokadi, 1.620.000 maraka duga Poreskoj upravi i oko 990.000 maraka duga radnicima MOFAS-a, sve dugove za plate, doprinose i otpreminine. Od 40 radnika u ovom momentu njih 12 je automatski steklo uslove za odlazak u penziju, a od ovih 28 koji su ostali 21 će po isteku dobijanja novčane naknade steći uslove za penziju. Dakle, samo sedam radnika MOFAS-a će ostati u nekoj vrsti nezaposlenosti”, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za SPIN Info i dodaje da je ovo prva faza transformacije fabrike i da je namjera gradske vlasti sljedeće godine kupovina zemljišta na periferiji neke od opština i pokretanje proizvodnje.

Gradonačelnik: Očekujem od radnika da mi se javno izvine

Proteklih mjeseci i godina trajanja agonije radnika, uzrokovane postepenim gašenjam proizvodnje i neisplaćenim platama, radnici su mjesecima na zgradi fabrike držali okačene transparente kojima su pozivali gradonačelnika da ispuni obećanja.

Kada smo podsjetili gradonačelnika da su radnici bili primorani skinuti transparente tokom obilježavanja Dana Republike kada je pored ove fabrike nošena najveća zastava Republike Srpske, demantovao je.

“Nije to istina, ja nisam dao da se skine papir. Sad ja očekujem da meni radnici upute javno izvinjenje. Ja sam njih primao ovdje ne znam koliko puta samo u zadnje dvije godine. Tristo  hiljada maraka pozajmnice iz ovog grada otišlo je prema DIGIS-u da bi se isplaćivale različite obaveze MOFAS-a”, kaže gradonačelnik tvrdeći da je ispunio obećanje dato radnicima.

mofas2

Mart 2023.

Tako je plaćanje zarađenih plata i obaveza državi predstavljeno kao luksuz i uspjeh Grada, s druge strane novac koji će kupci zemljišta eventualnom izgradnjom i prodajom stanova zaraditi je mnogo veći.

spin-portal.info