fbpx

Naučnici tek treba da identifikuju više od dva miliona vrsta gljiva

Naučnici tek treba da identifikuju više od dva miliona vrsta gljiva

Foto: Jelena Jevđenić/Impuls

Više od dva miliona vrsta gljiva u svijetu tek treba da bude identifikovano, što su naučnici nazvali probijanjem "novih granica u oktrićima" za život na Zemlji, navodi se u najnovijem naučnom saopštenju.

Međutim, istraživači upozoravaju da većina novootkrivenih biljaka spada u ugrožene vrste, koje bi trebalo tretirati kao da su pred istrebljenjem, navodeći da su tri četvrtine nedefinisanih vrsta najvjerovatnije pred rizikom od nestanka, prenio je danas "Gardijan".
    
Od svih organizama na planeti, počev od ljudskog mikrobioma do najvećeg kopnenog organizma na planeti, gljive su po svojoj raznolikosti druge po brojnosti, nakon beskičmenjaka.
    
Ima ih u vazduhu, biljkama i životinjama, u zemlji, okeanu, u brojnim oblicima i veličinama.
    gljiva2 foto jelena jevđenić impuls

Foto: Jelena Jevđenić/Impuls


Više od 90 odsto gljiva je i dalje nepoznato nauci, prema navodima istraživača Kraljevske botaničke bašte u Londonu (RGB Kew), koji su objavili novu procjenu raznolikosti gljiva, ocjenivši da vjerovatno postoji oko 2,5 miliona vrsta, a da je 155.000 identifikovano dosad.
    
"Ovo je neistražena teritorija. Tokom prethodnih nekoliko godina, vidjeli smo sve veću ulogu gljiva u svemu. One održavaju naš život, vegetaciju, apsolutno su ključne za svaku životinjsku vrstu. Sada imamo DNK analize, pokušavamo da proširimo granice. Ovo je prilično slično kao i istraživanje svemira. Gljive su tamna materija", rekao je profesor Aleksandar Antoneli, direktor nauke na RGB Kew.

Pročitajte još i Izgleda da gljive "razgovaraju" nakon kiše, i to na neobičan način