fbpx

Kako insekti preživljavaju zimu i ljetne vrućine

Kako insekti preživljavaju zimu i ljetne vrućine

Foto: Jelena Jevđenić/Impuls

Međunarodni istraživački tim Univerziteta za prirodne resurse i biološke nauke u Beču (BOKU) otkrio je raznovrsne strategije koje insekti koriste kako bi preživjeli zime i ljetne vrućine.

Ove strategije omogućuju insektima da se pojave u pravo vrijeme na pravom mjestu, osiguravajući im opstanak i reprodukciju. Insekti su odlični u prilagodbi različitim životnim uslovima. Tokom miliona godina, naselili su sve kontinente, suočavajući se s promjenjivim okruženjem.

Njihov uspjeh leži u sposobnosti da prepoznaju i reaguju na sezonske promjene. Primjera radi, mnoge vrste se pare samo u određenim periodima godine kada su uslovi optimalni, a izvori hrane dostupni.

U umjerenim klimatskim područjima, zima predstavlja posebno izazovan period. Iako klimatske promjene uzrokuju toplije zime, hladnoća i dalje ostaje veliki faktor smrtnosti za insekte jer su njihova tijela jednako hladna kao i okolina. Insekti tokom zime ne unose hranu, već troše zalihe energije koje su prikupili tokom toplijih mjeseci.

Kako bi preživjeli nepovoljne uslove, ulaze u stratešku fazu mirovanja zvanu dijapauza. Dijapauza je prilagodba koja omogućava insektima da zaustave svoj razvoj, smanje aktivnost i uspore metabolizam te povećaju otpornost na hladnoću. Ova faza također podrazumijeva privremeni prestanak reproduktivnih procesa.

Insekti prepoznaju nadolazeće nepovoljne periode, koristeći signale iz okoline, kao što je dužina dnevnog svjetla. Kada je dnevna svjetlost kraća ispod određenog praga, pokreće se dijapauza. Insekti ovaj signal opažaju već krajem ljeta, što im daje dovoljno vremena za pripremu. Ovo je ključno jer stabilnost dnevne svjetlosti kroz godine predstavlja pouzdan indikator, za razliku od temperature koja je promjenjiva.

Neki insekti ulaze u dijapauzu bez obzira na vanjske uslove, slijedeći strogo genetski program. Ova strategija utječe na njihov reproduktivni kapacitet jer se ovakve vrste mogu razmnožavati samo jednom godišnje.

S druge strane, insekti koji reaguju na okolišne signale mogu produžiti reproduktivnu sezonu sve dok se dijapauza ne pokrene. Klimatske promjene i urbanizacija dodatno komplikuju situaciju za insekte.

Više zimske temperature mogu dovesti do bržeg trošenja energetskih rezervi dok različiti odgovori biljaka i insekata na promjene mogu narušiti ekološke ravnoteže. Istraživanje je i pokazalo da urbanizacija stvara "toplotne otoke" u gradovima, što dodatno opterećuje insekte.

klix.ba